BIST 100 Endeksi’nde aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi devam ediyor. Endeks 9800 direncine yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı. Buna paralel kapanışa doğru artan satışlarla beraber 9700 desteğini aşağı kırarken, 9600 desteğine kadar geri çekildi. Endeks %1, bankacılık endeksi ise %1,6 oranında değer kaybetti. Endekste henüz dip oluşumunun gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. 9600 ilk planda destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzeri tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. 9570 ise ana destek seviyesine işaret ediyor. Endeksin 9570 desteğinin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması için önemli. 9700 direnç haline gelirken, bu seviye aşılmadan geri çekilmelere karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Bankacılık endeksinde TCMB’nin faiz kararı hareketlilik yaratacaktır. Bu hafta açıklanması beklenen 2025 yılının asgari ücreti ve ücretteki artış enflasyon beklentileri üzerinde dolayısıyla da BIST üzerinde etkili olacaktır. Haftanın ajandasında yurt dışı tarafta Noel dolayısıyla tatil ve tatil etkisi ön planda olacaktır. Dolayısıyla da yurt dışı piyasalarda işlem hacimlerinin düştüğünü ve görece daha sakin bir seyrin yaşandığını görebiliriz. Perşembe günü TCMB’nin politika faiz oranını %50’den %48,50’ye düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; Kasım’da beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tutmuştu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki bu ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu ve piyasaları faiz indirimine hazırladığı algısına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin faiz indirim kararından önce metinde yaptığı bazı değişiklikler ve yer verdiği ifadeler ile bu yönde karar verebileceği mesajında bulunduğunu söyleyebiliriz. Faiz indiriminin boyutu ve önümüzdeki döneme ilişkin verilecek olan mesajlar önemli olacak.
Fed’in 2025 yılı için dört faiz indirim beklentisini ikiye düşürmesi ve gevşeme adımı için daha temkinli olacağını belirtmesi doların küresel çapta güçlenmesine neden oldu. EUR/USD paritesi 1,0490 civarında seyir izlerken, toplantının ardından sert hareketle 1,0330 seviyesine kadar geri çekildi. Parite ABD PCE verisinin ardından 1,0460 direncine yönelse de, tekrardan güç kaybına uğradı. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. Sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. Yaşanan geri çekilme sonrasında birkaç gün parite denge bulma çabası gösterebilir. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Dolar kuru da 35,20 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Kurda 35,20’nin üzerinde 35,30 ve 35,40 sonraki dirençler olarak izlenebilir. Kurda 35,10 seviyesinin destek haline geldiğini söyleyebiliriz.
Fed’in toplantı kararı ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki yükseliş altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. 2600 doların altını test eden altın ons fiyatlarında ilk etapta kısa vadeli görünüm zayıfladı. Altın ons son durumda 2600 doların üzerinde tepki çabası ile toparlanma gösteriyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altında ise 2580 dolar ana destek seviyesidir. Gram altın; altın onsun kısa vadeli düzeltme göstermesi ile baskı altında kalırken, 2900 TL desteğine doğru geri çekildi. Ancak dolar kurundaki yükseliş gram altındaki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Gram altının 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. Bu seviye mevcut trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. 2960 ve 3000 TL seviyeleri dirençler haline geldi.