BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantı kararı sonrasında yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tuttu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer verdi. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncinin üzerine yükseldi. Endeks yeni haftaya olumlu bir seyirle başlarken, dün günü %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi geçtiğimiz hafta %7,5’lik değer kazanımının ardından dün %0,8 düşüş gösterdi. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareketin devam ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 direncine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 13.700 desteği kısa vadeli görünüm, 14.000’nin üzeri ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Bu akşam Fed Ekim ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimine başlaması sonrasında Ekim’de 25 baz puanlık gevşeme adımı atmıştı. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Yarın ABD’de PCE ve büyüme verileri öne çıkıyor. PCE verilerinin yıllık bazda yükselmesi bekleniyor. Veriler Aralık ayı Fed’den faiz indirim tahminleri üzerinde etkili olacaktır. Perşembe günü ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tam, Cuma günü yarım günü kapalı olacak. Cuma günü içeride 3Ç büyüme rakamları, TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket etti. Jeopolitik risklerin de yükselmesi doların güvenli liman algılamaları ile destek bulmasını sağladı. Buna paralel parite 1,03 desteğine doğru geri çekildi. Parite 1,04 desteğinin üzerinde kalma eğilimi ile birlikte yukarı tepki gösterirken, 1,05 direncinin üzerine yükseldi. 1,05’in üzeri kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi ve paritenin 1,06 direncine yönelimi için öne çıkıyor. 1,04 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli dip oluşumundan söz edebiliriz. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Kurun son haftalarda 34,40-34,70 bandında seyir izlediğini belirtelim. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,50’nin altında 34,40 ve 34,30 destekler olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları Ukrayna’nın füze saldırıları ile yukarı yönlü seyir izlerken, 2700 dolar olan önemli eşik ve direnç seviyesinin üzerini test etti. Ancak altın ons 2700 doların üzerine yükselmiş iken, kısa vadeli göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmış idi. Dolayısıyla da altın ons 2700 dolar civarından gelen düzeltme ile 2660 dolar desteğinin altına geri çekildi. Böylece altın onsta kısa vadeli görünüm zayıflama gösterdi. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, 2700 dolar ana direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; altın onstaki düzeltme hareketi ile 3000 TL’nin altına geri çekildi. 2900 TL ana destek konumunda. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Brent petrolde 71,50 dolar destek, 75,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.