Endekste 9400’ün korunması kısa vadeli görünüm için önemli…

ABD Başkanı Trump’ın karışık açıklamaları başta bölge olmak üzere küresel piyasalarda dalgalı bir seyrin yaşanmasına neden oluyor. ABD’deki geçtiğimiz haftaki gelişmeleri hatırlayacak olursak; Başkan Trump'ın Powell'ı sıkça eleştirerek Fed Başkanı'nı görev süresinin bitiminden önce görevden alma yetkisine sahip olduğunu ima etmesi, ilk etapta ABD borsalarında satış baskısına neden olmuştu. Trump sonrasında hem Powell’a hem de Çin’e yönelik daha önceki ifadelerindeki tonunu yumuşattı. Trump, merkez bankasının faiz oranlarını daha hızlı düşürmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma niyetinde olmadığını söyledi. Trump, Powell’I faizleri düşürme konusunda daha aktif görmek istediğini belirtti. Çin'le ilişkilerinde oldukça iyi olacaklarını dile getiren Trump, Çin'in anlaşma yapmaması durumunda kendilerinin bir anlaşma düzenleyeceğini ifade etti. Trump, Çin'e uygulanan gümrük tarife oranının %145 düzeyinde kalmayacağını ancak bu oranın sıfır da olmayacağını vurguladı. Trump’ın daha yapıcı açıklamalarda bulunması ise küresel risk iştahında toparlanma sağlarken, ABD borsaları yukarı tepki gösterdi. BIST ise küresel risk iştahının artmasına paralel tatilin ardından direnç seviyelerinin üzerine doğru hareketlilik sergiledi. Buna paralel endeks 9400 direncinin üzeri ile hem kısa vadeli alçalan kanalını hem de aynı zamanda üçgen sıkışmasını yukarı tamamladı. Endeks Cuma günü yukarı yönlü seyrine devam ederken, 9500 direncinin üzerini test etti. Ancak hafta sonuna girilirken, risk iştahının azalması ile birlikte endeks satış baskısı altında kaldı ve 9400 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,6 düşüşle tamamladı Bankacılık endeksi ise Perşembe günü %4,2’lik yükselişin ardından %2,7 değer kaybetti. Ancak endeksin haftalık bazda %1,2, bankacılık endeksinin ise %2,7 yükseldiğini belirtelim. Endeksin ilk etapta 9400 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın üzerindeki seyrin korunması açısından önemli. 9500 direninin aşılması yükselen trend içerisindeki yukarı yönlü hareketin 9600 ve 9700 dirençlerine devam etmesi için öne çıkıyor. 9400’ün üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9260 sonraki destek konumunda. Bankacılık endeksinde 11.600 desteğinin üzerinde kalınması takip edilebilir. 12.000 ve 12.100 direnç seviyeleridir. Öte yandan; S&P Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu 'BB-' seviyesinde tutarken not görünümünü de "durağan" olarak teyit etti. Notun, son dönemde döviz kuru oynaklığındaki artışa ve döviz rezervlerindeki azalmaya rağmen, yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme ve dolarizasyonu azaltma politikalarını sürdürdükleri yönündeki görüşümüzü yansıttığı belirtildi. Haftanın ajandasında; Çarşamba ABD’de ADP özel sektör istihdamı, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu, Cuma günü tarım dışı istihdam öne çıkıyor.





EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite son durumda ise 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olmuştu. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüpheler artarken, EUR/USD paritesi 1,16 direncine doğru yükseliş göstermişti. Buna paralel parite Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Parite sert yukarı yönlü hareket sonrasında teknik göstergelerin yüksek seviyelere ulaşması ile birlikte ilk etapta 1,16 civarında güç kaybetti. Devamında ise ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Bant hareketinin korunması için ve genel görünüm açısından paritenin 1,1240 desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. 1,14’ün üzeri yeniden 1,15 direncine yönelim için öne çıkıyor. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.



Altın ons tarife gelişmelerine bağlı olarak güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket sergiledi. Altın ons 3400 doları aşması sonrasında Trump’ın açıklamalarının devam etmesi ile birlikte 3500 dolar olan psikolojik direncine kadar yükseliş göstermişti. Altın ons 3500 dolar ile rekor tazelerken, teknik göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmıştı. Bu doğrultuda güç kaybeden ve 3400 dolara doğru geri çekilen altın ons, Trump’ın daha yapıcı ifadeleri ile 3300 doların altına yöneldi. Altın onsta 3260 doların önemli destek haline geldiğini belirtebiliriz. Son dönemdeki yükselişin ardından 3260 desteğine doğru geri çekilmelerin olağan bir düzeltme olduğunu belirtebiliriz. Buna paralel altın onsta ilave geri çekilmenin gerçekleşmemesi için ve kısa vadeli görünüm açısından 3260 desteğinin öne çıktığını vurgulayalım. 3358 dolar direncinin üzeri ise yeniden 3400 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Kısa vadede denge arayışının hâkim olduğunu görebiliriz. Gram altın 4305 seviyesi ile rekor tazelemesinin ardından, altın onsun güç kaybetmesi ile birlikte 4000 TL’ye doğru geri çekilmişti. Gram altında 4000 TL’nin önemli destek olduğunu ve kısa vadeli görünüm için öne çıktığını belirtelim. 4100 TL’nin üzerinde ise 4170 TL hedef direnç olarak izlenebilir.


Back to Top