Endekste 9400’ün altında temkinli olunabilir…

BIST 100 Endeksi’nde Temmuz ayından itibaren oluşan orta vadeli alçalan kanal bulunuyor. Orta vadeli alçalan kanalın içerisinde ise endekste Ekim’den beri var olan kısa vadeli alçalan kanal mevcut idi. Endeks 9000’in üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yönelmesi sonrasında kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. Endeks devamında ise geçen hafta 9300 seviyesini de aşarak orta vadeli kanalının da üzerine yöneldi. 9300 seviyesi Temmuz’dan bu yana oluşan formasyonun trend direncine işaret ettiğinden endeksin bu seviyenin üzerinde kalıcı olması bu dört aylık alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli idi. Endeks dolayısıyla da yükselişine devam ederken, Cuma günü 9500 direncine kadar ulaştı. Ancak endeks bu seviyede güç kaybına uğrarken, günü 9400 desteğinin altında tamamladı. Böylece endeks %0,3, bankacılık endeksi ise %0,5 oranında değer kaybetti. Endekste orta vadeli alçalan kanalın üzerinde yaşanan yükseliş sonrasında teknik göstergelerin aşırı alım seviyesinde olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da endekste 9400 seviyesinin altında kalındığı sürece geri çekilme riski bulunuyor olacak. Buna paralel 9400’ün altında kısa vadeli düzeltme hareketinin gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli kâr realizasyonu beklentimiz doğrultusunda 9400’ün altında 9300 desteğine geri çekilme gerçekleşebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9300 alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Bu seviye korunduğu takdirde aşağı yönlü hareket kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kalacak. 9300’ün altında 9200 desteğine geri çekilme ihtimali mevcut olduğundan 9300 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. 9400’ün üzeri ise yeniden 9500 direncine yönelim için izlenebilir. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği güçlü görünümün devam etmesi ve yeniden 13.300 direncine yükseliş için takip edilebilir. Aksi halde 12.700 ikincil destek seviyesidir. Haftanın ajandasına baktığımızda; Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor.  TCMB Ekim’de politika faizini %50’de yedinci kez sabit tuttu. Bu hafta da benzer bir karar bekleniyor. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade ediyor. TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtiyor. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB son dönemde faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’den ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekildi. Parite sırasıyla 1,0660 ve 1,06 destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Özellikle de 1,06 Nisan ayının dibine işaret ettiğinden paritenin bu seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli idi. Ancak parite 1,06’nın üzerinde tutunmakta başarılı olamadı ve bu seviyeyi aşağı kırdı. Dolayısıyla da paritede aşağı yönlü trendde zayıf görünüm devam ediyor. Son bir yılın en düşük seviyelerinde hareket sergiliyor. 1,06 artık direnç haline geldi. Bu seviyenin altında 1,05 ilk planda destek seviyesidir. ABD seçimleri sonrasında doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman değer kaybetme eğilimi gösteriyor. Dolar kuru 34,30-34,40 bandının üzerine doğru hareketlilik sergiliyor. Kurda 34,30 destek konumunda iken, 34,20 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40’ın üzerinde ise 34,50 ise direnç seviyesidir.


Doların güçlenmesi geçtiğimiz hafta altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. Altın ons seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket ediyor. 2600 dolar desteğinin aşağı kırılması ile birlikte düzeltme hareketi devam ediyor. Altın onsun 2530 dolar desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşum işareti göstermesi için takip edilebilir. 2585 dolar direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yeniden yukarı yönlü hareketin gerçekleştiğini ve altın onsun 2600 dolar direncine yöneldiğini görebiliriz. Gram altın son dönemde altın onstaki düzeltme ile 2800 TL desteğine geri çekildi. Ancak dolar kurundaki, mevcut seviyelerin korunması gram altının 2800 TL’nin üzerinde destek oluşturmasını salıyor. 2800 TL’nin üzerinde kaldığı sürece gram altında kısa vadeli dönüşten bahsedebiliriz. Ancak 2800 TL’nin eşik seviye olduğunu vurgulayalım. 2800 TL’nin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. 2865 TL’nin aşılması ile 2900 TL hedef direnç olarak izlenebilir. Petrol fiyatlarında alçalan kanaldaki hareket devam ediyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir.



Back to Top