BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yapsa da, günü yine dalgalı bir seyirle tamamladı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta endeks; yurtdışı borsalardaki risk iştahının artmasına paralel 9400’ün üzeri ile kısa vadeli üçgen sıkışmasını ve alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Buna paralel kısa vadeli görünüm güçlenirken, endeks 9500 direncine doğru hareketlilik gösterdi. Endeks dün gün içerisinde 9400 seviyesinin üzerinde kalma çabası sergilese de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9300 seviyesine doğru geri çekildi. Buna göre endeks günü %1,3, bankacılık endeksi ise %3,3 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endeks 9400 seviyesini koruyamayarak, kısa vadeli üçgen sıkışmasının ve alçalan kanalının üzerinde kalıcı olamadı. Endekste 9400 seviyesinin yeniden direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. 9260 önemli destek konumunda iken, endekste bu seviye kısa vadeli bant hareketinin korunması, geri çekilmenin devam etmemesi ve görünümde ek bir bozulma olmaması açısından önemli. Dolayısıyla da 9260 desteğinin üzerinde kalındığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 9260 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Ancak 9260’ın olası bir şekilde aşağı geçilmesi halinde endekste geri çekilme riskinin olabileceğini belirtelim. Olası bu durumda ise 9050 önemli destek seviyesine işaret ediyor. Bankacılık endeksinde 11.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. Bankacılık endeksinde ise 11.300 seviyesinin destek olarak öne çıktığını belirtebiliriz. Ekonomik gündeme değinecek olursak; TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın 6 Mayıs'ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştirmesi bekleniyor. TCMB'nin faiz kararları ile enflasyonla mücadeleye ilişkin gelişmelerin, toplantının öne çıkan başlıklarını oluşturacağı tahmin ediliyor. Tarife gelişmelerine baktığımızda; karşılıklı gümrük vergilerinde yeni bir ertelemenin olası olmadığını dile getiren ABD Başkanı Trump, anlaşma yapacaklarını, anlaşma olmazsa da tarifeleri makul bir şekilde belirleyeceklerini ifade etti. ABD Hazine Bakanı Bessent, ABD hükümetinin Çin ile her yönüyle temas halinde olduğunu ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle ABD ile gümrük tarifesi mücadelesini azaltma konusunda ilk adımı Çin’in atması gerektiğini belirtti. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, GSYH büyümesi, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), Cuma günü tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. Yıllık PCE’nin Mart’ta %2,5’ten %2,2, çekirdek PCE’nin ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın ise Nisan’da aylık bazda 130 bin kişi artması tahmin ediliyor. Verilerin seyri Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Perşembe günü ise yurtiçi piyasalarımız 1 Mayıs dolayısıyla kapalı olacak.


EUR/USD paritesi son dönemde 1,13-1,16 bandında volatil bir seyir izliyor. Parite son durumda ise 1,13-1,14 bandında dengelenme eğilimi gösteriyor. Hatırlanacağı üzere; ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden olurken, parite 1,16 direncine yükselmişti. ABD Başkanı Trump’ın tarifeler konusunda ve Fed Başkanı Powell’a yönelik ifadelerinde daha yapıcı bir tutum sergilemesi doların yeniden güç kazanmasını sağlamıştı. Buna paralel parite 1,13 desteğine doğru düşüş gösterdi. Parite 1,13 civarından bulduğu destek ile 1,14 direncine doğru yönelimini sürdürüyor. 1,14’ün üzeri kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kalması ve paritede yeniden kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,15 ve 1,16 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,13 desteği kısa vadeli tepki yükselişinin devamı için izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,1240 ana destek seviyesidir. Doların güçlenmesi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru ise yukarı yönlü hareket içerisinde görünüm sergiliyor. Dolayısıyla da kurun 38,40 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Kurda 38,40’ın üzerinde 38,50 ve 38,60 sonraki dirençler iken, 38,30 ve 38,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Altın ons 3500 dolar olan psikolojik seviyeye yükselmesi sonrasında, Trump’ın daha yapıcı ifadeler kullanmasına bağlı olarak düzeltme hareketi ile 3300 doların altına yönelmişti. Altın ons gerçekleşen düşüş sonrasında 3260 seviyesinden destek bulurken, kısa vadeli dip oluşumu sergiledi. Buna paralel altın ons bu seviyeden gerçekleştirdiği tepki alımları ile yeniden 3300 doların üzerine yükseldi. 3358 dolar direncinin aşılması ile birlikte kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda altın onsta 3400 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 3260 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan ve düzeltme hareketinin geride kaldığından bahsedebiliriz. Gram altın ise; son günlerdeki altın onstaki aşağı yönlü hareketler ile 4100 TL’nin altında görünüm sergiliyordu. Ancak dolar kurundaki tepki çabası gram altındaki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Altın onsun yeniden tepki göstermesi gram altının 4100 TL’nin üzerine yönelmesini sağladı. Gram altında 4000 TL ana destek iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 4170 TL direncinin üzerinde yükselen trendin gerçekleşmesi ile birlikte 4200 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
