BIST 100 Endeksi, ABD başkanlık seçimleri sonrasında bölge borsalarındaki güçlü seyre paralel yukarı yönlü seyir izliyor. Endeks geçtiğimiz hafta 8600’ün altını test etmesinin ardından gelen alımlarla birlikte kısa vadeli dip oluşumu gerçekleştirerek önemli direnç seviyelerine yönelim sergiliyor. BIST’in enflasyon raporunun açıklanmasının ardından banka hisseleri öncülüğünde kazanımlarını ileri taşıdığını belirtelim. Endeks Cuma günü enflasyon raporu sonrasında 9000 direncinin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlarken, 9200 olan sonraki hedef direncine yükseliş sergiledi. TCMB Başkanı’nın açıklamaları Aralık veya Ocak’ta faiz indirim sinyali yönünde bazı algılamalara neden oldu. Endeksin yeni haftada 9200 direncini aşıp aşmayacağı önemli idi. Endeks dün kazanımlarını ileri taşıyarak 9300 ve sonraki direnç seviyesi olan 9340’a yönelim gösterdi. Endeks devamında ise bu seviyelerde direnç ile karşılaştı. Endeks dün günü %1, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin özellikle de 9000 ve 9200 dirençlerini aşmasını olumlu buluyoruz. Ancak endeks 9340 ile Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan kanalın trend direncine ulaşmış oldu. Dolayısıyla da endeksin 9300 direncinin üzerinde kalıcı olması ve 9340 direncini de aşması bu 4 aylık alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli. Ancak 9300 direncinin altında kaldığı sürece endekste son günlerdeki belirgin yükselişin ardından kâr satışlarının gerçekleşme olasılığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla da 9300’ün altında olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9200 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyeye olası geri çekilmelerde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9000 ise ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzeri ise son haftalarda oluşan kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Bankacılık endeksi ise 12.400 direncinin de üzeri ile güçlü seyrine devam etti. Bankacılık endeksi haftalık bazda %12,5 değer kazandı. 12.400 ilk etapta destek olarak izlenebilir. 12.000 ana desteği ise kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketini koruması için önemli. 13.000 direnç seviyesidir. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de enflasyon oranları, Perşembe günü ÜFE takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl ikinci faiz indirimine gitmesinin ardından, açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri gelecek aylardaki toplantıların beklentileri üzerinde etkili olacaktır. ABD’de Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3’te sabit kalması bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekildi. Parite Fed’in faiz indirim kararı sonrasında 1,08 direncine yönelse de yeniden baskı altında kaldı ve sırasıyla 1,07 ve 1,0660 destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Paritede aşağı yönlü trendde zayıf görünüm devam ediyor. 1,06 seviyesi ana destek konumunda. Bu seviyenin aynı zamanda Nisan ayından bu yana en düşük seviyelere işaret ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da geri çekilme eğiliminin devam etmemesi için paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli olacak. 1,0660’ın üzeri ise 1,07 direncine yönelim ve dip oluşumu için izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetme eğilimi gösteriyor. TL ilk etapta toparlansa da bu eğilim kalıcı olamadı. Buna paralel dolar kuru 34,30-34,40 bandına geri dönmüş oldu. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,20 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına düşüş göstermişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. Ancak 2700 dolarda güç kaybeden altın ons 2640 dolar desteğinin de altına geri çekildi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli alçalan trendde görünüm zayıf. 2600 dolar ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu için öne çıkıyor. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek olarak takip edilebilir. 2640 dolar ise tepki yükselişinin gerçekleşmesi için izlenebilir. Gram altın; altın onstaki düşüş ile birlikte 2900 TL olan destek seviyesinin altına geri çekildi. 2900 TL kısa vadeli düzeltmenin geride kalması ve görünümün yeniden olumluya dönmesi için önemli. 2870 TL ise sonraki destek konumunda. Kısa vadeli sıkışmasını aşağı kıran petrol fiyatlarında görünüm zayıf hale geldi. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir.