Endekste 9300’ün aşılması öne çıkıyor, 9200 destek konumunda…

Ukrayna'nın askeri bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya topraklarındaki sınır bölgesinde ilk saldırısını ATACMS füzesiyle gerçekleştirdi. Saldırının ardından dolar güvenli liman algılamaları ile güçlü seyrine devam etti. Artan jeopolitik endişelerle birlikte küresel borsalar baskı altında kaldı. 9400 direncinin üzerine yönelen BIST 100 Endeksi jeopolitik haber akışı ile baskı altında kaldı. Buna paralel endeks düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalarak 9300 desteğini aşağı yönde geçti. Endeks devamında 9200 desteğinin de altını test etmesi sonrasında bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeks %1,7, bankacılık endeksi %2,5 değer kaybetti. Son dönemdeki hareketlerine bakacak olursak; endekste Temmuz’dan itibaren oluşan orta vadeli alçalan kanal bulunuyor. Orta vadeli alçalan kanalın içerisinde ise endekste Ekim’den beri var olan kısa vadeli alçalan kanal mevcut idi. Endeks kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yönelmesi sonrasında kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. Endeks dolayısıyla da yükselişine devam ederken, 9500’e kadar ulaşmıştı. Ancak endeks kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyesinde olması dolayısıyla kâr satışları ile karşılaştı. Dün ise Ukrayna-Rusya gerginliği endekste aşağı yönlü seyrin gerçekleşmesinde etkili oldu. Endeks dünkü düşüş ile birlikte tam da orta vadeli kanalın trend çizgisine geri çekildi. Endeksin bu kanalın üzerinde hareketine devam etmesi, orta vadeli görünümün önümüzdeki dönemde güçlenmesi için öne çıkıyor. Dolayısıyla da endeksin trend direncine denk gelen 9200’ün üzerinde kalması önemli. 9300 direnç haline gelirken, sonraki direnç 9400 seviyesinde bulunuyor. 9200 desteği satış baskısının ileri taşınmaması açısından takip edilebilir. Bu seviyenin altında geri çekilme riski bulunuyor olacak. Bu durumda 9100 ve 9000 destekler olarak izlenebilir. 9300’ün altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareketler görülebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Haftanın ajandasında; yarın TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB Ekim’de politika faizini %50’de yedinci kez sabit tuttu. Bu hafta da benzer bir karar bekleniyor. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade ediyor. TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtiyor. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB son dönemde faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’den ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. 



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,05 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma çabası ile kısa vadeli dip oluşumu gösteriyor. Artan jeopolitik riskler dolar lehine eğilimi destekledi. Buna paralel parite 1,06 direncinde güç kaybına uğradı. 1,05’in zerinde kalındığı sürece paritede yükselen trendden bahsedebiliriz. 1,06 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi ve yükselişin 1,0650 direncine devamı için öne çıkıyor. 1,05 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ikincil destek seviyesidir.



Altın ons fiyatları Ukrayna’nın Rusya’ya füze saldırısına bağlı olarak jeopolitik endişelerle destek buldu. Hatırlanacağı üzere altın ons ABD’de seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket etti. Buna paralel altın ons 2600 dolar desteğini aşağı kırarak düzeltme hareketi sergiledi. 2530 dolar seviyesinden yukarı tepki gösteren altın ons son dönemdeki yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden 2600 dolar direncinin üzerine yükselmiş durumda. Dolayısıyla da altın onsta 2530 dolar desteğinde kısa vadeli dip oluşumundan ve 2600 doları üzerinde ise yeniden yukarı dönüşten bahsedebiliriz. 2600 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görümünün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. Bu seviyenin üzerinde 2650 ve 2680 dolar hedef dirençler olarak öne çıkıyor. Gram altın ise; dolar kurundaki yükselişten destek bulurken, 2800 TL desteğinde dip oluşumu göstermişti. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile birlikte yeniden 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 2950 ve 2970 TL hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2800 TL olan ana desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.

Back to Top