Endekste 9000’ün üzerinde görünüm güçleniyor olacak…

Fed beklentiler paralelinde 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürdü. Böylece Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından bu ay da benzer karar almış oldu. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. BIST 100 Endeksi ABD’de borsalarında olumlu seyre paralel kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı yönlü tepki gösterdi. Endeks haftanın başından itibaren 8600’ün altına geri çekilme denemelerinin ardından toparlanma sergiledi. Seans içi grafiğe baktığımızda; endekste ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu şeklinde bir dip oluşumu bulunuyordu. Bu formasyonu yukarı tamamlayan endekste de günlük grafik olumlu hale geldi. Endeks dün %1, bankacılık endeksi ise %1,9 yükseldi. 9000 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde endekste kısa vadeli alçalan kanal yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda endeks 9100 ve 9200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 8800 ve 8700 destekler konumunda iken, 8700’ün üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 8700’ün üzerinde kaldığı sürece kısa ve orta vadeli olarak alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde de 11.200 desteğinde dip oluşumu gerçekleştiğinden dolayı bu seviyenin üzerinde alım fırsatları değerlendirilebilir. 11.700’ün üzerinde 12.000 hedef direnç seviyesidir. TCMB verilerine göre brüt rezervler 1 Kasım haftasında 159,6 milyar dolarla rekor seviyesini ileri taşıdı. Swap hariç net rezerv ise aynı dönemde 45,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yabancı yatırımcılar, dört haftalık satıştan sonra 1 Kasım tarihinde başlayan bir haftalık süre içinde alıma geçti. Yabancı 110,8 milyon dolarlık hisse, 621,7 milyon dolarlık da tahvil alımı gerçekleştirdi. TCMB’nin bugünkü enflasyon raporunda %38 olan yıl sonu enflasyon tahmininde revizyon gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği öne çıkıyor. Hatırlanacağı üzere haftanın başında Ekim ayı verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. İçeride aylık enflasyon Ekim ayında %2,88 oranında gerçekleşti. Yıllık enflasyon %49,4’ten %48,6 seviyesine geriledi. TCMB, son  toplantı özetinde öncü göstergelerin Ekim ayında gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde etkili olacağını belirtmişti. Eylül ayının ardından Ekim ayı enflasyon verisinin ardından TCMB Aralık ayında faiz indirim beklentileri azalış gösterdi.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekilmişti. Buna paralel parite 1,07’nin altı ile son dört ayın en düşük seviyelerine düşüş göstermişti. Parite yeniden kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterirken, 1,08 direncinin üzerine yöneldi. Fed’in toplantısı sonrasında 1,07-1,08 bandında seyir izliyor. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli görünümün olumlu hale gelme çabasının mevcut olduğunu söyleyebiliriz. 1,08’in üzeri 1,09 direncine yönelim için öne çıkıyor. 1,07 ve devamında 1,0660 destekler olarak izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü bir seyir izledi. Dolar kuru ise 34,30’un altına geri çekilmişti. Ancak kur yeniden 34,30’un üzerine yönelim göstermiş durumda. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,10 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.


Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına geri çekilmişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. 2700 doların üzeri kısa vadeli görünümün yeniden güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2730 ve 2750 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2640 dolar ise ana destek haline geldi. Bu seviye geri çekilmenin ileri taşınmaması takip edilebilir. Gram altın ise; altın onsun baskı ile karşılaşmasının yanı sıra dolar kurunun da geri çekilmesine bağlı olarak 3000 TL olan önemli eşik seviyesini aşağı kırdı. Gram altın devamında 2900 TL seviyesine kadar geri çekildi. 2900 TL desteğinin üzerinde kaldığı sürece gram altında dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. 3000 TL’nin yeniden aşılması ile birlikte yükselişin 3030 TL direncine doğru devam ettiğini görebiliriz. Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışmasının üst bandına doğru yöneldi. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir.

Back to Top