BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izledi. Haftanın başında endeks 8600’ün altına geri çekilme denemelerinde bulunurken, ABD başkanlık seçimi sonrasında ABD borsalarına paralel toparlanma gösterdi. Böylece endeks kısa vadeli dip oluşumu sonrasında önemli direnç seviyelerine yönelim sergiledi. BIST’in enflasyon raporunun açıklanmasının ardında kazanımlarını ileri taşıdığını belirtelim. Endeks Cuma günü enflasyon raporu sonrasında 9000 direncinin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlamış oldu. Kısa vadeli yükselen trendin oluşması ile birlikte 9200 olan sonraki hedef direncine yükseliş sergiledi. TCMB Başkanı’nın açıklamaları Aralık veya Ocak’ta faiz indirim sinyali yönünde bazı algılamalara neden oldu. Endeks %2,7, bankacılık endeksi %5,2 değer kazandı. Endekste 9000’in geçilmesi ile artık bu seviye destek haline geldi. Dolayısıyla da endekste bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 9200 direncinin aşılması ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve yükselişin 9340 direncine doğru ileri taşınması için öne çıkıyor. 9000’de kısa vadeli yön yukarı olduğundan bu seviyenin üzerinde kısa vadeli pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Endekste son haftalarda yaşanan düşüş sonrasında hisse senetlerinin gerilediği seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda orta vadeli olarak alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi kısa vadeli görünümünü güçlendirmesi sonrasında yükselen trendde hareket ederken, 12.000 direncinin üzerine yükseldi. 12.000 artık destek olarak izlenebilir. 12.400 direncinin aşılması ise yükselişin devamı için takip edilebilir. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. TCMB sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğine işaret ederek, 2024 ve 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminlerini yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan; 2024 sonu enflasyon tahmininin %38’den %44’e, 2025 yıl sonu için %14’ten %21’e yükseltildiğini açıkladı. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin kademeli şekilde devam ettiğini belirten TCMB Başkanı, sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışında net bir iyileşme görüldüğünü ifade etti. Haftanın ajandasında; Çarşamba günü ABD’de enflasyon oranları, Perşembe günü ÜFE takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl ikinci faiz indirimine gitmesinin ardından, açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri gelecek aylardaki toplantıların beklentileri üzerinde etkili olacaktır. ABD’de Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3’te sabit kalması bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekilmişti. Buna paralel parite 1,07’nin altı ile son dört ayın en düşük seviyelerine düşüş göstermişti. Parite yeniden kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterirken, 1,08 direncinin üzerine yöneldi. Ancak bu seviyenin üzerinde güç kaybına uğradı. Fed’in toplantısı sonrasında 1,07-1,08 bandının alt tarafına yakın seyir izliyor. 1,08’in üzeri 1,09 direncine yönelim için öne çıkıyor. 1,07 ve devamında 1,0660 destekler olarak izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü bir seyir izledi. Dolar kuru ise 34,30’un altına geri çekilmişti. Ancak kur yeniden 34,30’un üzerine yönelim göstermiş durumda. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,10 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına düşüş göstermişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. 2700 doların üzeri kısa vadeli görünümün yeniden güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2730 ve 2750 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2640 dolar ise ana destek haline geldi. Bu seviye geri çekilmenin ileri taşınmaması takip edilebilir. Gram altın ise; altın onsun baskı ile karşılaşmasının yanı sıra dolar kurunun da geri çekilmesine bağlı olarak 3000 TL olan önemli eşik seviyesini aşağı kırdı. Gram altın devamında 2900 TL seviyesine kadar geri çekildi. 2900 TL desteğinin üzerinde kaldığı sürece gram altında kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. 3000 TL’nin yeniden aşılması ile birlikte yükselişin 3030 TL direncine doğru devam ettiğini görebiliriz. Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışmasının üst bandına doğru güç kaybetti. Brent petrolde 71,70 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir.