BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde volatil bir seyir izledi. Endeks olumlu başlangıç sonrasında bankacılık endeksi öncülüğünde 9200 direncinin üzerini test etti. Ancak endeks devam eden işlemlerde kâr satışları ile karşılaştı ve 9100’ün altına geri çekildi. Endeks günü %0,9 oranında düşüşle 9029 seviyesinde tamamladı. 9200 seviyesi endekste son dönemde oluşan üçgen sıkışmanın direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da endekste formasyonun yukarı tamamlanması ve yükselişin hız kazanması için bu seviyenin aşılması önemli. Endeksin ilk denemede bu seviyenin üzerinde güç kaybına uğradığını gözlemlemiş olduk. Önümüzdeki dönemde bu seviye direnç seviyesi olarak ön planda olacaktır. 9200’ün üzerinde 9300 sonraki hedef direnç konumuna. Endekste 9000 ise ilk etapta destek seviyesi olarak takip edilebilir. 9000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Bu seviyenin altına yönelim halinde ise endekste kısa vadeli görünüm açısından 8900 seviyesi destek olarak öne çıkıyor. 8900 trade pozisyonları için destek ve stop olarak izlenebilir. Endeks bugün dalgalı bir görünüm sergileyebilir. Bankacılık endeksine değinecek olursak gün içerisinde güçlü bir seyir ile Ekim 2023’ten beri oluşan üçgen şeklinde sıkışmasının üzerine yönelme eğilimi gösterdi. Ancak gelen kâr satışları ile bu formasyon içerisine geri döndü. Bankacılık endeksinde 10.480 destek, 11.394 direnç haline geldi. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; bazı Fed yetkilileri bu yıl için faiz indirimi konusunda farklı görüşlerini paylaştı. Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl yalnızca bir faiz indirimi beklerken, Chicago Fed Başkanı Goolsbee ise 3 faiz indirimi beklediğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere Fed, geçtiğimiz haftaki toplantında bu yıl 3 kez toplamda 75 baz puanlık faiz indirim konusundaki beklentisinde bir değişikliğe gitmemişti. Haftanın ajandasında; Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonu öne çıkıyor. Fed faiz kararını verilerin seyrine göre toplantıdan toplantıya değerlendireceğinden PCE rakamları yakından takip edilecek. Diğer yandan Cuma günü ABD piyasaları kapalı olacak. Son durumda ABD borsaları rekor tazelemesinin ardından hafif kâr satışları ile karşılaşıyor.
EUR/USD paritesi Fed’in faiz kararı sonrasında doların küresel çapta güç kaybetmesi ile 1,09 direncinin üzerine yükseliş göstermişti. Ancak parite yeniden 1,09’un altına geri çekilerek 1,08 desteğine düşüş gösterdi. Parite son durumda 1,08’in üzerinde tutunma çabası gösteriyor. 1,08’in üzerinde kaldığı takdirde tepki yükselişleri görülebilir. Bu durumda 1,09 direnç olmayı sürdürecektir. Ancak aksi halde 1,08’in altında kısa vadeli düzeltme hareketinin devam etmesi ile 1,0760 sonraki destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL toparlanma eğilimi gösterirken, dolar kuru 32,00 olan ana destek seviyesinin altını test etti. Dolar kuru 32,00’nin üzerinde tepki yükselişlerine devam ediyor. Kurda 31,75 ana destek olarak öne çıkıyor. 32,00’nin üzerinde 32,20 ve 32,30 ise direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketi içerisinde görünüm sergiliyor. Brent petrolde 84,20 dolar destek, 87,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons kısa vadeli düzeltmenin ardından destek seviyelerinden güç toplama eğilimi gösterdi. Jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle 2165 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Bu seviyenin üzerinde 2195-2200 dolar bölgesi direnç olmayı sürdürecektir. 2145 dolar ana desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altın, dolar kuru ve altın onstaki yukarı tepki ile desteklerinden yeniden güç buluyor. 2253 TL direncinin aşılması ile yükseliş devam edebilir. 2200 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim.