Endekste 8000’in üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cuma günü swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıklamıştı. BIST’in bu açıklamalar sonrasında destek bulduğunu belirtelim. BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 8000 ve 8100 dirençlerinin üzerine yükseldi. Bankacılık endeksi %6 oranında yükselişle endeksin yükselişine öncülük etti. Endeks günü %1,9 oranında yükselişle tamamladı. Böylece kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlarken, endekste yükselen trenddeki hareket devam ediyor. 8000 seviyesinin artık destek haline geldiğini söyleyebiliriz. 8100’ün üzerinde kalıcı olması halinde ise endeks 8200 ve 8300 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 7800 ikincil destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 8518 direncinin aşılması sonrasında bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Diğer gelişmelere bakacak olursak; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevzuat gereği 1 Aralık'ta çalışmalara başlayacağını açıkladı. Katar, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan insani aranın iki gün daha uzatıldığını açıkladı. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonla mücadelede henüz zafer ilan etmek için erken olduğunu belirtirken, enflasyonu etkileyen unsurlara karşı temkinli olmaları gerektiğini ifade etti. Lagarde, Euro Bölgesi'nde gelecek aylarda manşet enflasyonun yeniden bir miktar yükselebileceğini söyledi. Perşembe günü Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamlarının açıklanacağını belirtelim. ABD tarafında ise; son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentilerinin Mayıs ayına çekilmesinin genel olumlu etkisi sürüyor. Bölge borsalarında yükselen trenddeki hareket korunuyor. Ancak son dönemdeki güçlü performansın ardından bölge borsaları kısa vadeli direnç seviyelerini aşmakta zorlanabilir. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan ABD’de kişisel gelirler/harcamalar, PCE verileri hareketliliğe neden olacaktır.


EUR/USD paritesi 1,0950 direnç seviyesinin üzerine denemelerde bulunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,10 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırımının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerin üzerinde hareket ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,70 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000-2010 dolar direnç bölgesinin üzerine yükseldi. Bu bölgenin eşik aralık olduğunu vurgulayalım. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerinde kalıcı olması öne çıkıyor. 2023 ve 2040 dolar seviyelerinin dirençler olduğunu belirtelim. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1840 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL’nin üzerinde 1880 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.


 

Back to Top