İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye 7 Ekim’de başlattığı saldırıları şiddetini artırarak sürdürüyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde hava saldırısı düzenlediğini ve kara birliklerinin bölgede faaliyetlerini genişletmeye devam ettiğini açıkladı. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta volatil bir seyir izledi. 8000 direncinin üzerini test etse de siyasi haber akışı ile sert satış baskısı altında kalırken, devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Cuma günü endeks gün içerisinde geri çekilmenin ardından artıya geçti ve 7770’ün hafif üzerinde kapanış ile toparlanma çabası gösterdi. Ancak Cuma akşamı İsrail’in Gazze’ye saldırılarını yoğunlaştırmasına bağlı olarak haftanın ilk gününe satıcılı bir başlangıç yapabilir. Endeksin 7400 desteğini savunması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. 7644’ün üzerinde kalması halinde ise 7800 ve 8000 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. BIST açısından jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu belirtelim. ABD’deki gelişmelere baktığımızda; Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) Eylül’de yıllık bazda %3,9’dan %3,7’ye, manşet PCE ise %3,5’ten %3,4 seviyesine geriledi. ABD borsalarında S&P 500 ve Dow Jones Endeksi’nde zayıf görünüm korunuyor. Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde Eylül ayında olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtebilir. Powell, hatırlanacağı üzere Eylül ayı toplantısı için aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini belirtirken, üyelerin çoğunun bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü açıklamıştı. Kasım ayı toplantısında faizde bir değişikliğe gitmemesi halinde piyasalar Fed’in Aralık ayında faiz artırımı için niyetini anlamaya çalışacak. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, Cuma günü içeride Ekim ayı enflasyon rakamları, ABD’de ise tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi 1,06’nın üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. 1,06 direnç olarak korunuyor. 1,05 ilk planda destek konumunda iken, 1,0450 ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin kısa vadeli görünümünde zayıflamanın ileri taşınmaması için 1,0450 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. TCMB’nin faiz artırım kararının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Kararın ardından dolar kurunda 28,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü baskı devam ediyor. 28,00 seviyesinin yeni destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. 28,27 ve 28,50 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları destek ve direnç bölgesi arasında seyir izliyor. Brent petrolde 85,80 dolar destek, 89,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile 2000 dolar direncinin üzerine yükselirken güçlü bir görünüm sergiliyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 doların üzerinde ise 2023 ve 2040 dolar hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1960 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. Altın onstaki yükselişin de etkisiyle rekor tazeleme eğiliminde. 1800 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü görünüyor. 1826 TL direncinin yükselişin devamı için takip edilebilir.