Fed’in 25 baz puan artışla politika faiz oranı aralığını 5,00-%5,25’e yükselttiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Buna göre, tutanaklar faiz artırım sürecinin devamına yönelik üyelerin farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koydu. Bazı üyeler, enflasyonun %2'ye düşürülmesi yolunda gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaparken, bazı yetkililer ise daha fazla sıkılaşmanın gerekli olmayabileceğini belirtti. Fed’in ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre attığını belirtelim. Bir sonraki toplantı 14 Haziran’da olduğundan bu süre zarfında ABD’de açıklanacak ekonomik göstergelerin seyri Fed’in faiz artırım konusundaki kararını şekillendirecektir. Özellikle de bugün ABD büyüme, yarın ise tüketim harcamaları enflasyon verileri Fed’in radarında olacaktır. Tutanaklarda ayrıca, birçok yetkilinin finansal sistemde ve genel olarak ekonomide ciddi bozulma riskinden kaçınmak için borç limitinin zamanında artırılmasının öneminden bahsettiği görülüyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limitinin yükseltilmesi gerektiği konusundaki uyarısını tekrarladı. Borç limiti konusu son birkaç gündür bölge borsalarında baskı unsuru olarak varlığını sürdürüyor. BIST 100 Endeksi günü %1 oranında düşüşle tamamladı. Endeks direnç seviyelerine doğru yönelimde ise güç kaybına uğruyor. Bankacılık endeksindeki 3846 olan destek seviyesinin de altına gelinmesi ile birlikte zayıflık devam ederken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Gün içerisinde yukarı tepki gösterse de bazı BIST 30 ve banka hisselerindeki zayıflığın devam etmesi endeksin performansına olumsuz yansıyor. Buna bağlı olarak endekste yükseliş çabası tepki niteliğinde kalırken ve kısa vadeli görünüm henüz güçlenme gösteremedi. Ancak genel olarak bant hareketinin içerisindeki seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeksin haftanın geri kalanında 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. Endekste yükselişin hız kazanması ve kalıcı hale gelmesi için bazı BIST 30, özellikle de banka hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli. Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ikinci turu öncesinde son iki işlem gününde volatilite yüksek kalabilir. Endekste olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar olduğunu hatırlatalım.
Altın ons fiyatları 1950 dolar civarına doğru hareketlilik sergiliyor. Altın onsun kısa vadede 1950 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1986 doların aşılması halinde ise 2000 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.
Dolar gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösteriyor. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,0750 civarında tutunma eğilimi gösteren paritede 1,07 seviyesi sonraki destek olarak öne çıkıyor.