BIST 100 Endeksi gün içerisinde dalgalı seyrine devam ediyor. Endeks bayram tatili sonrasında olumlu başlangıç ile yükselen trend içerisinde direnç seviyelerinin üzerine yönelim gösterdi. Endeks dün bir kez daha 10.800 direncine yükseldi. Ancak endeks son durumda 10.800 ve üzerine doğru hareketlerde güç kaybına uğruyor. Dolayısıyla da yükselen trendde kâr realizasyonları ile karşılaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkış sürecini görüşmek üzere FATF Genel Kurulu için Singapur'a gidecek. Türkiye’nin Cuma günü gri listeden çıkmasına yönelik beklentiler haftanın geri kalanında endeks üzerinde yukarı yönlü harekete neden olabilir. Endeksin ilk etapta 10.600 desteğinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. 10.800 direncinin aşılması halinde ise 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.600 desteğinde mevcut pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi son dönemdeki güçlü performansı sonrasında 16.000 direncine doğru realizasyonlar ile karşılaştı. Bankacılık endeksinde ilk etapta 15.000 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 16.000 hedef direnç olmayı sürdürecektir. Diğer yandan Fitch, daha önce nötr olan Türk bankacılık sektörü değerlendirmesini iyileşiyor olarak güncellediğini açıkladı. Kuruluş, karara gerekçe olarak geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikaların benimsenmesinin ardından dış finansman baskıları ile makro ve finansal istikrar risklerin azalmasını gösterdi. Raporda; Türkiye'nin politika çerçevesine yönelik artan yatırımcı güveninin, TCMB’nin döviz rezervleri pozisyonunda iyileşme, daha düşük dolarizasyon ve bankaların dış finansmana daha fazla erişimini sağladığı değerlendirildi. Haftanın ajandasında; yarın TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. ABD’de yıllık GSYH büyümesinin %1,3’de teyit edilmesi bekleniyor. ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak. ABD’de Mayıs’ta yıllık manşet enflasyonun %2,7’den %2,6, çekirdek enflasyonun ise %2,8’den %2,6’ya gerilemesi öngörülüyor. Son dönemde Fed üyeleri faiz indirimine yönelik temkinli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. PCE rakamlarının beklentiler paralelinde düşüş göstermesi halinde küresel risk iştahının arttığını görebiliriz.
EUR/USD paritesi 1,0660 desteğine doğru geri çekilme sonrasında yeniden 1,07 direncinin üzerine yükseldi. Ancak parite Fransa seçimleri ve ABD enflasyon verileri öncesinde 1,07 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğruyor. Paritede 1,0660 desteği kısa vadeli dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. 1,07’nin üzerinde 1,07-1,08 bant aralığı olarak öne çıkıyor. 1,07-1,08 aralığı aynı zamanda tepki hareketleri için takip edilebilir. 1,08 direnç olarak korunuyor. TL son dönemde değer kaybetme eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 33,00 eşik direnç seviyesinin üzerine yükseldi. 33,00 seviyesi psikolojik seviyeye işaret ediyor. 32,90 destek, 33,10 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında sıkışma içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. 2370 dolar direncinde güç kaybeden altın ons fiyatları düzeltme hareketi gösteriyor. 2320 doların üzerinde 2340 dolar ilk planda direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarında ilk etapta 2300 dolar desteğinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Gram altın üzerinde dolar kurunun desteği sürüyor. Gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak geçerli. Bu seviyeye doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz.