BIST 100 Endeksi son dönemde TCMB’den faiz indirim beklentileri ile yükselen trendde hareket ederken direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun BIST 50 paylarında açığa satış yasağının kaldırıldığının duyurmasının yanı sıra BDDK’nın bankaların 2025‘te enflasyon muhasebesi uygulamamasına karar verildiğini bildirmesi endekste 10.000’in üzerinde yükselişe neden oldu. Böylece orta vadeli alçalan kanalın aşılması sonrasında endekste formasyonun gereğinin yükseliş şeklinde yerine geldiğini söyleyebiliriz. Endeks dün ise 10.300 direncine yönelim göstererek güçlü seyrini ileri taşıdı. Ancak teknik göstergeler aşırı alım seviyesinde iken, endeks yaşanan yükseliş sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Endeks böylece günü %1,5, bankacılık endeksi ise %2,7 oranında düşüşle tamamladı. Endekste son dönemdeki güçlü yükseliş hareketinin ardından kâr realizasyonlarının gerçekleşmesini normal ve olağan olarak değerlendiriyoruz. 10.100’ün üzerinde kalınması kısa vadeli görünümde zayıflama gerçekleşmemesi ve yeniden 10.300 direncine yönelim için izlenebilir. Ancak 10.100’ün altında kaldığı sürece endekste düzeltme riski bulunuyor olacak. Bu durumda ilk etapta 10.000 desteğine doğru geri çekilebilir. 10.000’nin altında trade amaçlı yeni alım için beklemekte ve temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.100 aynı zamanda mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksi de güçlü performans sonrasında son 5 ayın zirve seviyelerinden geri çekildi. Bankacılık endeksinde 15.000 direnç haline geldi. 14.600’ün üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. Bugün ABD’de enflasyon verileri, yarın ECB’nin toplantı kararı, ABD’de ÜFE, içeride cari işlemler dengesi öne çıkıyor. ABD’de Kasım ayında yıllık manşet enflasyonun %2,6’dan %2,7’ye yükselmesi beklenirken, çekirdek enflasyonun %3,3’te sabit kalması öngörülüyor. ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed’den faiz indirim beklentileri %67’den %85’e yükseldi. Dolayısıyla da bugünkü enflasyon verilerinde belirgin bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde faiz indirim olasılık tahmini yüksek kalabilir. Öte yandan; ECB Başkanı Lagarde son yaptığı açıklamada; Euro Bölgesi'nde hizmet sektöründe yavaşlama ve imalatta devam eden daralma nedeniyle büyümenin kısa vadede zayıf olacağını söyledi. Ayrıca orta vadeli ekonomik görünümün belirsiz ve aşağı yönlü risklerin hâkim olduğunu belirten Lagarde, jeopolitik risklerin yükseldiğini ve uluslararası ticarete yönelik tehditlerin arttığını kaydetti. Ek olarak; ekonomik politika belirsizliği ve geçmişteki para politikası sıkılaştırmasının etkileri ile içeride özel talebin zayıf kaldığını belirtti. Hatırlanacağı üzere ECB, beş yılın ardından Haziran ayında başladığı faiz indirim patikasına Eylül ve Ekim aylarında devam etmişti. ECB’nin enflasyonun iyileşme göstermesinin ile ekonomiye destek olması amacıyla yarın üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,06 direncinin üzerini test etse de devamında güç kaybına uğramıştı. Parite dolar lehine hareketle 1,05-1,06 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Yarın ECB’den faiz indirim beklentilerinin de Euro üzerinde baskıya neden olduğunu söyleyebiliriz. Paritede 1,05’in üzeri yukarı yönlü hareketin korunması ve yükselişin 1,06 direncine devamı açısından öne çıkıyor. Aksi durumda 1,0460 desteğine doğru geri çekilme riski beliriyor olacak. 1,04 ise ana destek seviyesidir. 1,06 ana direnç olarak korunuyor. Dolar endeksindeki yükseliş gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıya neden oldu. TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. 34,80’in üzerinde ise 34,90 ve 35,00 dirençler olarak izlenebilir. 34,80’in altında 34,70 ilk planda destek konumunda.
Altın ons fiyatları 2600-2660 bandında seyir izlerken, bu aralığı yukarı tamamlama eğilimi gösterdi. Buna paralel altın ons 2660 dolar direncini aştı. Kısa vadeli göstergelerin de yukarı dönüş işareti göstermesi ile birlikte altın onsta sıkışma yukarı tamamlandı. Böylece altın ons kısa vadeli görünümün güçlenmesi ile 2700 dolar direncine yükseldi. 2700 doların üzeri yükselişin bir önceki zirve seviyeleri olan 2720 dolar civarına devam etmesi açısından önemli. 2660 dolar ise artık destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında; dolar kurundaki kademeli yükselişin desteği sürüyor. Altın onsun kısa vadeli yükselen trend içerisine girmesi ise gram altının 3000 TL olan ana direnç seviyesini aşmasını sağladı. Böylece gram altında da görünüm güçlenmiş oldu. 3020 TL’nin aşılması ile birlikte yükseliş 3076 TL olan tarihi zirve seviyeye doğru devam edebilir. 3000 TL artık destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde yükseliş eğiliminin korunacağını belirtebiliriz. 2970 TL ise ikincil destek olarak izlenebilir. Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.