Endekste 10.100’ün aşılması yükselişin ileri taşınması için önemli…

BIST 100 Endeksi bu haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 9900, 10.000 ve 10.100 dirençlerinin üzerine yükseliş gösterdi. Endeks haftanın ilk işlem gününde %2,8 yükselişinin ardından, 10.100 direncinin üzerinde kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks dün günü %0,9 düşüşle tamamladı. Endekste geçtiğimiz hafta 9500 desteğinden gelen alım ve direnç seviyelerine yönelim sonrasında günlük grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu bulunuyor. Endeks bu formasyon içerisinde alçalan trendini yukarı aşarak kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. TOBO formasyonun gereği olarak endeksin bir sonraki aşama olan yükselişini devam ettirmesi için boyun çizgisini aşması gerekiyor. Endeks dünkü yükselişle 10.100 olan boyun çizgisinin üzerine yükselme eğilimi gösterse de ilk aşamada başarılı olamadı. Dolayısıyla da bu direncin kalıcı bir şekilde aşılması formasyon oluşumu çerçevesinde yükselişin ileri taşınması ve 10.200 direncine yönelim açısından önemli. 9900 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9900’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi bir süredir aşmakta zorlandığı 14.000 direncinin üzeri ile sıkışmasını yukarı tamamlamıştı. 14.000 desteğinin üzeri yukarı yönlü eğilimin devam etmesi açısından öne çıkıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Cuma günü Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesine yönelik olumlu beklentilerin devrede olduğunu söyleyebiliriz. Kuruluştan not artırım beklentileri bu hafta genelinde fiyatlamalara yansıyabilir. Fitch'in Türkiye’nin notunda artırıma gitmesinin muhtemel olduğunu belirtelim. Veri akışına bakacak olursak; içeride Ağustos ayı enflasyon verileri beklentilerin hafif altında açıklandı. Aylık enflasyon %2,7 olan tahminlerin altında %2,5 gerçekleşti. Buna göre, yıllık enflasyon baz etkisi kaynaklı olmak üzere %61,8’den %52’ye geriledi. Eğitim sezonu yaklaşırken, aylık ve yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu da eğitim oldu. Yıllık olarak eğitim grubunda artış %120,8 olurken, devamında %101,5 ile konut, %67,70 ile lokanta ve oteller kalemi izledi. Temmuz’da aylık enflasyonun ana eğilimi, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldı. TCMB üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiğini ve mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirmektedir. TCMB, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerin ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu belirtiyor. TCMB bu yıl sonu için %38, 2025 için %14 olan enflasyon tahminini koruyor. ABD’de ise ISM hizmet endeksi 46,8’den 47,2’ye yükseldi. Ancak verinin 47,5’e yükselmesi bekleniyordu. Verinin tahminlerin altında açıklanması bölge borsalarında kâr satışlarının gerçekleşmesine neden oldu.





EUR/USD paritesi 1,10-1,11 bandında kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket sergiliyor. Hatırlanacağı üzere parite; ABD'de son dönemde enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ve Fed’den faiz indirim beklentileri ile 1,12 direncine yükseliş göstermişti. Ancak parite yaşanan yükseliş sonrasında bu önemli direnç seviyesinde güç kaybına uğradı. Öte yandan ABD’de büyüme verisinin beklentilerin ötesinde yukarı revize edilmesi, Euro Bölgesi enflasyonunun düşüş göstermesi EUR/USD'nin 1,11 desteğinin altına geri çekilmesine neden oldu. Paritede 1,10 seviyesi ilk planda destek olarak izlenebilir. 1,11’in üzeri ise tepki alımlarının gerçekleşmesi ve yeniden 1,11-1,12 bandına dönüş için öne çıkıyor. TL son dönemde baskı altında seyir izlerken, dolar kuru 34 seviyesinin üzerinde görünüm sergiliyordu. Kur aşağı yönlü hareketle yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. 34’ün üzerine yönelim halinde baskısı seyir devam edebilir. 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir.



Petrol fiyatları talebe olan endişelerle birlikte ana destek seviyelerinin altına yönelim ile birlikte zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 72,50 dolar destek, 79,00 dolar direnç seviyesidir. 2500 doların üzerinde rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları bu seviyenin altına geri çekilerek kısa vadeli düzeltme içerisine girdi. Gerçekleşen yükseliş sonrasında, göstergelerin de aşırı alım seviyesinde olması dolayısıyla altın onsun 2500 doların altına geri çekilmesini normal ve olağan olarak değerlendiriyoruz. 2500 dolar direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri altın onsun yükselen kanalının üzerinde kalması için takip edilebilir. 2470 dolar ise ana destek olarak öne çıkıyor. Altın onsun bu destek seviyesinin üzerinde kalması kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Gram altın; dolar kurunun desteği ile 2700 TL’nin üzerinde kalma eğilimine devam ediyor. Gram altın 2700 TL’ye doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 2770 TL önemli direnç olarak izlenebilir.



Back to Top