Endekste 10.050 direnci korunuyor…

BIST 100 Endeksi 10.050 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunsa da son durumda kâr satışları ile karşılaşıyor. Endeks günü 10.000 seviyesi sınırında %0,3 düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi günlük bazda %1,4 yükselişle TCMB’nin faiz kararı öncesinde güçlü seyrine devam ediyor. Endekste 10.050’nin aşılması kısa vadeli üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endekste yükselişin ileri taşındığını ve yükselen trendin devam ettiğini görebiliriz. 10.050’nin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte endeks 10.160 ve 10.270 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 9850 desteğinde görünüm olumlu olduğundan bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 15.250 direncini aşarken, sıkışmasını yukarı tamamladı. 15.250 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 15.250 desteğinin üzerinde banka hisselerinde fırsatlar değerlendirilebilir. 16.000 ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Haftanın gündemine baktığımızda; yarın TCMB’den faiz indirim beklentileri ve Moody’s’ten not artırım beklentileri BIST’te yukarı yönlü harekete neden olabilir. Hatırlanacağı üzere TCMB; Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan ile %50’den %47,50 seviyesine düşürdü. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurtiçi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. Bu yıl sekiz toplantı gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hafta 250 baz puan daha indirim ile politika faizini %45’e düşürmesi bekleniyor. Moody’s ise Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Yurtiçi piyasaların olası faiz indirimi ve not artırımından destek bulduğunu görebiliriz. Diğer yandan ABD'nin 47. başkanı seçilen Trump, 4 yıl aradan sonra yeniden görevine başladı. 5 Kasım'dan bu yana 2025 yılının en çok beklenen yemin töreni Pazartesi günü yapıldı. Böylece ABD'de ikinci Trump dönemi resmen başlamış oldu. Trump, 1 Şubat'a kadar Meksika ve Kanada'ya %25'e varan gümrük vergileri uygulamayı planladığını söyledi. Kanada ve Meksika, Trump'ın Amerikan mallarına gümrük vergisi koyması durumunda misilleme yapacaklarını açıkladı. Ayrıca Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve İran’a en az %100 gümrük vergisi konusunda ifadeler kullandı. Trump’ın gümrük vergi planının enflasyonist beklentilere neden olduğunu belirtelim.



EUR/USD paritesi son dönemde yaşanan geri çekilme sonrasında direnç seviyelerinin üzerine tepki denemelerinde bulunuyor. Buna göre parite 1,04 direncinin üzerini test ediyor. Ancak ABD’de Trump’ın politika planları zaman zaman dolar lehine görünümünü destekliyor. Paritede 1,04 seviyesi alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve kısa vadeli görünümün güçlenmesi adına önemli. 1,04’ün üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtelim. 1,0450’nin üzerinde 1,05 ve 1,0550 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,0330 ve 1,03 seviyeleri destek haline geldi. Doların güçlü seyri yeniden gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıya neden oldu. TL’de TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde değer kaybetme eğilimi gerçekleşiyor. Dolayısıyla da dolar kurunun kademeli bir şekilde baskı altında olduğunu söyleyebiliriz. 35,60 direncini aşan dolar kuru artık bu seviyeyi destek haline getirme çabası gösteriyor. Sonraki direnç seviyeleri ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunuyor. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir.


Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. 2700 dolar direncini aşması sonrasında bir önceki zirve olan 2726 dolar direncinin de yöneldi. Trump’ın olası ekonomi politikalarına bağlı olarak enflasyonist beklentiler altın ons fiyatlarını destekliyor. 2726 dolar ikili tepe formasyonunun gerçekleşmemesi ve geri çekilmenin gerçekleşmemesi adına önemli. 2726 doların üzerinde sonraki direnç 2750 dolar ve 2775 dolar seviyesinde bulunmaktadır. 2700 dolar yukarı yönlü eğilimin devam etmesi için öne çıkıyor. Gram altın, 3100 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyelerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. 3100 TL’nin üzeri yükseliş eğiliminin ileri taşınması açısından takip edilebilir. 3076 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 3076 TL’nin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabillir. Petrol fiyatları yaşanan sert yükseliş sonrasında güç kaybına uğradı. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81 dolar direnç olarak izlenebilir.

 
Back to Top