BIST 100 Endeksi volatil bir günü daha geride bıraktı. Endeks dün satış baskısının ileri taşınması ile 9600 desteğinin altına geri çekilirken, 9500 desteğine doğru yönelim gösterdi. Endeks devam eden işlemlerde gelen alımlarla birlikte kayıplarını geri alarak artıya geçti. Endeks akşam saatlerinde alımların artması ile birlikte yeniden 9700 direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks %2,3, bankacılık endeksi ise %1,4 yükseldi. Endekste 9700’ün aşılması ile bu seviye destek haline geldi. 9700’ün üzeri endeksin yeniden 9700-10.200 bandını koruması açısından önemli. Endekste bu aralık içerisinde tepki alımlarının ileri taşındığını görebiliriz. 9800 ve devamında 9900 ilk planda dirençler olarak takip edilebilir. 9500’ün artık ana destek olduğunu bu seviyenin üzerinde dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. Diğer yandan dünkü alımlarla birlikte teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine yakın seviyelerden dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da mevcut trade pozisyonları 9500 desteği üzerinde korunabilir. 9700’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi bir kez daha 14.000 olan direnç seviyesine yönelim gösterdi. Bankacılık endeksinin bu seviyeyi aşması yükselişini devam ettirmesi açısından izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 13.000 destek seviyesidir. Diğer yandan 6 Eylül Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ile kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesini açıklayacak. Kuruluştan not artırım beklentilerinin artık fiyatlama açısından devreye girdiğini görebiliriz. Öte yandan TCMB Ağustos ayına ilişkin para politikası kurulu toplantı özetini yayımladı. Özette aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği belirtildi. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın ABD’de büyümede ikinci çeyreğin revizyonu açıklanacak. Cuma günü yurt içi piyasalar 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kapalı olacak. Ancak ABD’de Fed’in yakından takip ettiği Temmuz ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu küresel piyasaların takibinde olacak. Fed Başkanı Powell Jackson Hole toplantısında bir kez daha faiz indirim sinyali vermişti. Powell; enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güveninin arttığını, fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek için ellerinde gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Powell; politika ayarlaması için zamanın geldiğini açıklarken, hareketin yönünün açık olduğunu, faiz indirimlerinin zamanlamasının ve hızının gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacağını ifade etti. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme gösterirken, veriler Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemişti. Son durumda Eylül ayı için 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim.
ABD’de son dönemde enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri artarken, EUR/USD son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmişti. Dolayısıyla da uzun vadeli görünümü güçlenenen parite Fed Başkanı Powell’ın faiz indirim mesajı ile 1,12 direncine yükseldi. Ancak paritenin ilk aşamada 1,12 direncinde güç kaybına uğradığını belirtelim. Yaşanan yükselişin ardından bu durumun da olağan ve normal olduğunu düşünüyoruz. Paritede 1,12 direncinin aşılması ile 1,1280 seviyesi, Temmuz 2023 zirvesi olarak hedef direnç olarak öne çıkıyor. Olası geri çekilmelerde 1,1140 ilk planda destek konumunda iken, 1,11 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kuru 34,00 seviyesinin üzerine yönelim sonrasında yükseliş denemelerinde bulunuyor. Bu seviyeyi yeni destek oluşturma eğilimi gösteriyor. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik seviyeye işaret ettiğini söyleyebiliriz. 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Önceki dip seviyelerine geri çekilen petrol fiyatları ana desteğinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 77,80 dolar ana destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Rekor tazeleme eğiliminin ardından 2500 doların altı ile hafif düzeltme gösteren altın ons fiyatları yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Fed’den faiz indirim beklentileri altın ons fiyatlarını destekliyor. Altın onsun kısa vadede 2500 doların üzerinde kalması yükselen kanalın üzerinde hareket sergilemesi ve yukarı yönlü eğilimin devamı için önemli. 2500 dolar desteğinin üzerinde 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2470 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. Gram altında; dolar kuru ve altın onsun desteği sürüyor. 2700 TL desteğinin üzerinde rekor tazeleme eğilimi korunabilir. 2800 TL önemli direnç olarak izlenebilir.