Endeksin 9340 desteğinin üzerinde kalması önemli…

BIST 100 Endeksi haftaya yurtdışı borsalardaki zayıflığa paralel sert aşağı yönlü bir başlangıç yaptı. Endeks 9050 seviyesine geri çekilmelerde destek ile karşılaşırken, gün içerisinde volatil bir seyir izledi. Endeks 9050 seviyesinden bulduğu destek ile yeniden toparlandı ve 9500 direncini test etti. Endeks günü 9407 seviyesinde %0,3 oranında yükselişle tamamladı. Yurtdışı borsalara paralel dalgalı seyir devam edebilir. Endeksin ilk etapta 9340 desteğinin üzerinde kalması geri çekilmenin devam etmemesi açısından önemli. 9400’ün üzerinde kalındığı sürece ise yukarı tepki korunabilir. Bu durumda 9400 ve 9500 hedef direnç seviyeleridir. 9340’ın üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir. Öte yandan; TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar 28 Mart haftasında hisse ve tahvillerde 3,04 milyar dolarlık net satış yaptı. 21 Mart haftasıyla birlikte satışlar 4 milyar dolara yaklaştı. 28 Mart haftasında tahvil tarafında satış 2,4 milyar dolar olurken, hisse tarafında ise 652 milyon dolar olarak gerçekleşti. İki haftada borsada yabancı çıkışı 1,1 milyar doları buldu. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD Başkanı Trump’ın 2 Nisan'da karşılıklı gümrük tarife uygulama kararı küresel borsalarda sert satış baskısına neden oldu. Hatırlanacağı üzere; Trump, ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranının %10 olacağını açıkladı. Trump; Çin’in ABD'ye %67 vergi uyguladığını, kendilerinin %34 uygulayacağını, Avrupa Birliği’ne %20 vergi getirdiklerinin açıklamasını yaptı. ABD Türkiye'ye %10 gümrük vergisi uygulayacak. Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi sonrasında yatırım ve tüketim harcamalarının azalması vasıtasıyla ABD’de resesyon endişeleri artış gösteriyor. Aynı zamanda ticaret savaşının küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri de beraberinde getirdiğini belirtelim. ABD borsaları bu gelişmelerin fiyatlamasıyla birlikte son 15 ayın en düşük seviyelerini test etti. Konu ile gelişmeler piyasalarda ağırlığını koruyor. Haftanın ajandasında; yarın Fed’in Mart ayına dair toplantı tutanakları yer alıyor. Fed bu toplantıda politika faizini beklentilere paralel %4,25-4,50 aralığında sabit tutmuştu. Noktasal grafikte 2025 için 50 baz puanlık faiz indirimi öngörüldü. Kısa vadeli faiz oranı vadeli işlemlerine göre Mayıs'a kadar Fed’den faiz indirimi beklentileri istihdam verilerinin ardından düşerken, son durumda gevşeme adımlarının Haziran'da başlaması bekleniyor. Haziran ayı indirim beklentisinin 50 baz puan civarında olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de tarifelerin etkisiyle yılın sonuna kadar büyümeye destek sağlanacağı beklentisi ile beş faiz indirim fiyatlaması bulunuyor. Dolayısıyla da büyüme beklentilerinin aşağı gelmesi nedeniyle Fed, ECB ve Çin tekrardan parasal gevşemeye başlayabilir. ECB’den ise bu yıl için dört kez 25 baz puanlık gevşeme beklentisinin olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan; Perşembe günü ABD’de enflasyon verileri ön planda olacak.




EUR/USD ABD Başkanı Trump’ın tarifelere yönelik açıklamaları sonrasında yukarı yönlü tepki göstermişti. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında yükselen trendine başlayan parite 1,11 seviyesinin üzerine kadar yükselmişti. Ancak parite gerçekleşen yükseliş sonrasında 1,11’in üzerine güç kaybına uğrayarak yeniden 1,0940 destek seviyesinin altına geri çekildi. Paritenin ilk aşamada 1,0940 seviyesini koruması öne çıkıyor. 1,0940’ın üzerinde 1,10 ve 1,11 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,09’un altında ise 1,0850 sonraki destek seviyesidir. Küresel risk iştahının düşmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru önceki haftalarda sert yukarı yönlü hareket sonrasında 38,00 seviyesi civarında dengeli ve daha sakin bir seyir izliyor. Kurda 37,50 destek, 38,20 ilk planda dirençler olarak takip edilebilir.



Altın ons fiyatları ABD’nin gümrük vergisi uygulamalarının enflasyonist baskıya neden olacağı endişelerinin yanı sıra güvenli liman algılamaları ile 3100 doların üzerine yükselmişti. Buna paralel altın ons tarihi zirvesini ileri taşımıştı. Ancak altın ons son dönemdeki güçlü performansının ardından kâr satışları ile karşılaşırken, 3000 dolar desteğinin de altına geri çekildi. 3000 doların üzeri yeniden 3015 dolar ve 3055 dirençlerine doğru tepki açısından takip edilebilir. 2970 ve 2940 dolar destekler haline geldi. Gram altın, altın onstaki aşağı yönlü hareket ile 3700 TL’nin altına geriledi. Gram altında 3630 TL önemli destek olarak öne çıkıyor. 3700 TL ise direnç konumunda iken, bu seviye toparlanmanın gerçekleşmesi adına izlenebilir.


Back to Top