İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 11. gününde devam ederken, İsrail güçleri, dün akşam saatlerinde Gazze'de bir hastaneyi hedef aldı. İsrail'in hastane saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı. Liderler ve uluslararası örgütlerden art arda açıklamalar ve tepkiler geliyor. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları 1940 doları üzeri ile son bir ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde etkili olmaya devam edecektir. BIST 100 Endeksi oldukça volatil bir seyir izledi. Endeks gelen satışlarla yeniden 7900 desteğine doğru geri çekildi. Bu seviye civarından yukarı tepki ile karşılaşırken endeks 8050 direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel günü %2,3 oranında yükselişle tamamladı. 8050 artık destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde endeksin görünüm sergilemesini yükseliş eğilimini devam ettirmesi açısından öne çıkıyor. Endekste 8170 ve 8300 dirençler olarak izlenebilir. Ancak açılış sonrası işlemlerde yeniden 8050’nin altına yönelim halinde endekste 7900 kısa vadeli dip seviye olarak izlenebilir. Satış baskının bir kez daha ileri taşınmaması için endeksin 7900 desteğini savunması aynı zamanda dip oluşumu için önemli. Bu seviye trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. Jeopolitik gelişmeler endeks üzerinde etkili olsa da, CDS risk primimizde belirgin bir yukarı hareketin olmadığını belirtelim. Son durumda 5 yıllık CDS 400-410 bandında kalmayı sürdürüyor. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Yüksek oynaklığın gün içi sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu hatırlatalım. ABD’de ise perakende satışlar ve sanayi üretim verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Perakende satışlar Eylül'de aylık %0,7, sanayi üretimi ise %0,3 oranında artış gösterdi. Bölge borsaları jeopolitik haber akışından daha sınırlı etkileniyor. ABD borsalarının genel itibariyle kısa vadeli bant içerisinde olumlu bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Öte yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yarın Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti. Haftanın ortasından sonra yurtdışı ziyarete yönelik haber akışı takip edilecek.
EUR/USD, 1,05-1,06 bandının üst tarafına doğru hareketlilik gösteriyor. Jeopolitik riskler dolara olan talebi artırabilir. Parite son günlerde 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,0450 ise ana destek olarak korunuyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncine doğru yönelim gösteriyor. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. Bu seviyenin altında kalması yükseliş eğiliminin ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 87,50 dolar destek, 93,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile yukarı yönlü seyir izlerken, 1930 dolar direncini aştı. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1948 ve 1953 dolar hedef dirençleri olarak öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1732 TL olan önceki zirvenin aşılması ile yön yukarı görünüyor.