TCMB başkanlığındaki değişim sonrasında BIST haftaya yukarı yönlü hareketle güçlü bir başlangıç yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde de ekonomi programının kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini ve güçlü ekonomi ekipleri ile makro finansal istikrarın pekişmesi için çalışacaklarını ifade etmişti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Mevcut politika duruşunda bir değişikliğin söz konusu olmadığına dair sinyal verilmesine bağlı olarak BIST yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Fiyat istikrarının sağlanmasına ve mevcut politikanın devamına yönelik verilen mesajlar nedeniyle BIST 100 Endeksi beklentilerimiz paralelinde rekor tazeliyor. Buna paralel endeks 8890 seviyesine yönelim ile tarihi zirvesini ileri taşırken günü %1,1 oranında yükselişle tamamladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan en büyük dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yükseğine çıkarak 200 milyar doları bulacağını öngörüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu yöndeki açıklamaları BIST’in orta-uzun vadeli görünümü açısından olumlu. Diğer yandan son dönemde Çin borsalarında yaşanan sert geri çekilme sonrasında otoriteler birtakım destekleyici yönde önlemler alıyor. Hatırlayacak olursak; Çin Merkez Bankası geçtiğimiz haftalarda zorunlu karşılıklarda indirim kararı almıştı. Son olarak ise Çin varlık fonu ETF pozisyonunu artırmaya devam edeceğini açıkladı. Bu gelişmenin sonrasında Çin sermaye piyasası kurulu, diğer uzun vadeli fonların daha yoğun bir şekilde hisse senedi piyasalarına girmesini destekleyeceğini açıkladı. Dolayısıyla da Çin’in açıklamış olduğu önlemleri risk iştahını desteklemesi adına olumlu olarak değerlendirebiliriz. BIST 100 Endeksi Ekim’den bu yana oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş şeklinde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endekste 8900 ilk planda direnç olarak takip edilebilir. 8900’ün üzerinde ise endeksin 9000 hedef direncine doğru yükseliş gösterdiğini görebiliriz. Ancak 9000’nin yükselişin ileri taşınması için aşılması gereken önemli direnç olduğunu belirtelim. 8600 ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8600’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir şeklinde görüşümüz bulunmaktadır. Bankacılık endeksinde 9738 seviyesinin üzerinde kalındığı takdirde yükseliş ileri taşınabilir. XBANK bu seviyenin üzerinde 10.000 direncine doğru yönelim gösterebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsaları kısa vadeli aşağı yönlü hareketlerde destek bulurken, yeniden direnç seviyelerine doğru yükseliş sergiliyor.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar lehine hareketle 1,07 seviyesine doğru geri çekildi. Paritede alçalan kanalda kısa vadeli zayıf görünüm devam ediyor. Henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,07 seviyesi ilk etapta destek olarak korunuyor. Paritede bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi açısından öne çıkıyor. 1,08 direnç olarak geçerli; bu seviye kısa vadeli toparlanma çabası için önemli. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Doların küresel çapta güç kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğradı. Dolar endeksinin yükselmesi de TL’ye olumsuz yansıyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,60’ın üzerinde 30,70 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,50 ve 30,40 ise destek seviyesidir.
Petrol fiyatları gerçekleşen geri çekilmenin ardından kısa vadeli dip seviyelerden toparlanma eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 79,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları dolar endeksinin yükselmesi ile direnç seviyelerinde güç kaybına uğramış, 2030 doların altına geri çekilmişti. Yeniden bu seviyenin üzerine yönelen altın ons bant hareketinin içerisine geri dönme çabası gösteriyor. Altın ons 2030 doların üzerinde yeniden 2050 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş sergileyebilir. 2000 dolar ise ana destek konumunda. Altın onsun 2000 dolar desteğinin üzerinde kalabilmesi görünümde negatif bir seyir gerçekleşmemesi adına önemli. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde 2015 TL ve 2033 TL dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 1960 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.