BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta boyunca yukarı tepki çabası gösterdi. Endeks 7800 direncini aşması sonrasında bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi sergilemişti. Ancak Cuma gelen kâr satışları ile endeks günü %0,9 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endeks 7800’ün altında kapanış gerçekleştirdi. Endekste 7800’ün üzeri yukarı tepkinin devamı ve yükselişin 8000 direncine doğru sürmesi açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 7500 ana destek olarak takip edilebilir. Endekste 7500 seviyesi kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 7500’ün üzerinde kalındığı sürece trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu hatırlatalım. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; Türkiye'ye yatırımcı güveni geri geldiğini, kredi risk priminin Mayıs’taki 700 baz puan seviyesinden 400 baz puanın altına gerilediğini, Türkiye'nin risk primi neredeyse yarıya inmesi ile yatırımcı güveni geldiğini belirtti. Mehmet Şimşek bu gelişmenin sermaye girişine yol açacağını ifade etti. Moody’s ABD’nin kredi not görünümünü durağandan negatife düşürdü. Kredi notu ise en yüksek seviye olan Aaa’da kaldı. Açıklamada, görünümün negatife çevrilmesinin temel nedeninin, ABD'nin mali gücüne yönelik aşağı yönlü risklerin artması olduğu belirtildi. Bu sabah ABD vadeli endeks kontratları hafif ekside işlem görüyor. S&P 500 Endeksi’nde 4334 seviyesi ilk etapta destek olarak izlenebilir. Haftanın ajandasında; en önemli gündem maddesinin yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Fed faiz kararını toplantıdan toplantıya belirleyeceğinden, enflasyon verileri yakından takip edilecek. Enflasyon rakamları Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. Son dönemde bazı Fed üyelerinin para politikası tonunu yükseltmesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Fed Başkanı Powell, Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti. Diğer yandan yarın Euro Bölgesi’nde GSYH büyümesi, Çarşamba günü sanayi üretimi açıklanacak. ABD’de ÜFE, perakende satışlar, Perşembe günü sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Cuma günü Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı açıklanacak.
EUR/USD paritesi Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle yeniden 1,07 seviyesinin altına geri çekildi. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,50 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Kurda ilk planda 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,74 ve 28,80 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Sert geri çekilen petrol fiyatları tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 82,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli bant hareketinin alt bölgesi olan 1950 dolar desteğinin altını test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalınması ile bant hareketi korunuyor olacak. Dolayısıyla da 1980 dolar hedef direnç olarak takip edilebilir. 1950 doların altında ise 1930 dolar destek konumunda. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL seviyesinin altında 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1800 TL’nin üzeri ise tepkinin 1820 TL direncine devamı için izlenebilir.