Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adlı bir operasyon başlattığını açıkladı. İsrail ordusu savaş durumu alarmı ilan etti ve Gazze'ye saldırılar düzenledi. Bu hafta jeopolitik gelişmeler küresel piyasalarda ağırlığını koruyacaktır. Güvenli liman algılamaları ile riskli varlıklardan risksiz tarafa geçiş gerçekleşebilir. Bu durumda altın onsun olumlu etkilendiğini görebiliriz. Hafta sonu artan jeopolitik tansiyonun ardından ABD vadeli endeks kontratları yeni haftaya geri çekilme eğilimi ile başladı. Fed üyesi Bowman, enflasyonu Fed’in %2'lik hedefe hızlı bir şekilde döndürmek için faiz oranlarının muhtemelen daha da artırılması gerekeceği yönündeki çağrısını yineledi. Cuma günü beklentilerin üzerindeki tarım dışı istihdam verisi Fed’in son dönemdeki şahinvari tutumunu destekler nitelikte açıklandı. Çarşamba akşamı dikkatler Fed’in toplantı tutanaklarında, Perşembe günü ise ABD’de Eylül ayı enflasyon verilerinde olacak. Hatırlatma gerekirse Fed; politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktığı toplantına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtmişti. Fed üyelerinin çoğu bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını düşünüyor. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yeni zirvelerin test edilmesi sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde destek seviyelerine doğru geri çekildi. Jeopolitik tansiyonun etkisiyle gün içerisinde geri çekilme eğilimi görebiliriz. Sonrasında ise destek seviyelerine doğru yukarı tepki çabası da oluşabilir. Endekste 8300 desteği kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından öne çıkıyor. 8300’ün altına olası yönelim halinde 8170 destek olup, endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görümünde bozulma olması açısından önemli. Dolayısıyla da 8170 trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde ise 8364 ana destek olarak takipte kalabilir. 8975 seviyesinin ise önemli direnç olduğunu belirtebiliriz. Jeopolitik gelişmelere/haber akışına bağlı olarak volatil bir seyir hafta yaşanabilir. Haftanın geri kalan gündemine baktığımızda; yarın içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı, Çarşamba günü ABD’de ÜFE verileri takip edilecek.
EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. Paritede 1,0450 ana destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin korunması halinde dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,06 ise direnç konumunda. 1,06 direncinin aşılması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim açısından izlenebilir. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru doların küresel çapta güçlenmesinin de etkisiyle 27,70 civarında hareket ediyor. Kurda 27,40 destek iken, 27,80 ve 28,00 dirençler olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları alçalan trenddeki hareketinin ardından jeopolitik riskler ile birlikte haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Brent petrolde 85,40 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları da benzer şekilde kısa vadeli dip seviyelerdeki sıkışmasını yukarı tamamladı. Buna paralel altın onsta kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. Güvenli liman algılamaları altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1830 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar ise ana direnç konumunda. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1603 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.