ABD Başkanı Trump'ın Çin'e yönelik %104'lük tarifesine karşılık Çin'den misilleme hamlesi geldi. Çin yönetimi ABD'den ithal edilen ürünlere yönelik tarifeyi %34'ten %84'e çıkardı. Trump yeni bir karar açıklayarak, Çin'e yönelik tarifeleri %125'e çıkarırken, kendileriyle iletişime geçen ve misilleme yapmayan 75'ten fazla ülke için ek tarifelerin 90 gün durdurulduğunu duyurdu. Trump, ABD Ticaret Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği yetkilileriyle, ticaret, ticaret engelleri, tarifeler, kur manipülasyonu ve parasal olmayan tarifeler gibi konularda çözüm bulmak için 75'ten fazla ülkenin kendileriyle iletişime geçtiğini aktardı. Son dönemde sert satış baskısı altında kalan ABD borsaları Çin hariç diğer ülkelere tarifelerin askıya alınma kararı ile belirgin şekilde yükseliş gösterdi. S&P 500 Endeksi %9,5, Dow Jones %7,8, Nasdaq %12,1 oranlarında değer kazandı. Dolayısıyla da küresel risk iştahının toparlandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan Fed'in 18-19 Mart toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. Fed yetkilileri enflasyonun inatçı biçimde yüksek kaldığı ve ekonomik büyümenin yavaşladığı senaryo olan stagflasyon riskine dikkat çekti. Neredeyse tüm Fed yetkilileri enflasyonda risklerin yukarı yönlü olduğunu, istihdama yönelik risklerin de aşağı yönlü olduğunu bildirdi. Yurtiçi piyasalara baktığımızda; BIST 100 Endeksi 9300 seviyesinin altına geri çekilerek günü %2,1 oranında düşüşle tamamladı. Ancak yeni tarife gelişmeleri ile akşam seansında vadeli endeks kontratı tavan olurken, toparlanma gösterdi. Buna paralel endekste bugün yurtdışı borsalardaki tepki hareketine paralel daha belirginyukarı yönlü bir başlangıç görebiliriz. Endekste 9340 seviyesinin üzerinde yükseliş eğilimi 9600-9700-9800 dirençlerine doğru devam edebilir. 9340 seviyesinin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bugün ABD’de Mart ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. Mart’ta yıllık manşet enflasyonun %2,8’den %2,6, çekirdek enflasyonun ise %3,1’den %3,0 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Öte yandan; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD ile müzakerelerin bugün için İstanbul'da yapılacağını belirterek, toplantının iki ülkenin diplomatik faaliyetlerini zorlaştıran engellerin kaldırılmasına yönelik yapılacağını ifade etti. İlk olarak 18 Şubat'ta Suudi Arabistan'da bir araya gelen Rusya ve ABD heyetleri, görüşmede ikili ilişkilerin yeniden tesisi ve Ukrayna krizinin çözümü ile ilgili konuları ele almıştı. Konu ile gelişmeler yakından takip edilecek.


EUR/USD paritesi ABD Başkanı Trump’ın Çin’e yönelik yeni tarife kararı ile yukarı yönlü tepki göstermişti. Parite 1,11 direncine yükselirken, kısa vadeli görünümünü güçlendirdi. Ancak Çin hariç tarifelerin ertelenmesi ile birlikte parite yeniden direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Paritede 1,0940 seviyesi yeniden 1,10 ve 1,11 dirençlerine yönelim için öne çıkıyor. 1,09’un altında ise 1,0850 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru önceki haftalarda sert yukarı yönlü hareket sonrasında 38,00 seviyesi civarında dengeli ve sakin bir seyir izliyor. Kurda 37,50 destek, 38,20 ilk planda dirençler olarak takip edilebilir.

Altın ons fiyatları ABD’nin gümrük vergisi uygulamalarının enflasyonist baskıya neden olacağı endişelerinin yanı sıra güvenli liman algılamaları ile 3100 doların üzerine yükselmişti. Buna paralel altın ons tarihi zirvesini ileri taşımıştı. Ancak altın ons son dönemdeki güçlü performansının ardından kâr satışları ile karşılaşırken, 3000 dolar desteğinin de altını test etmişti. Yeniden kısa vadeli dip oluşturan altın ons 3055 dolar direncini aştı ve görünümünü güçlendirdi. 3055 dolar destek haline gelirken, altın onsta 3100 dolar hedef direnç olarak takip edilebilir. 3100 doların üzerinde ise 3136 ve 3168 dolar sonraki direnç seviyeleridir. Gram altın, altın onsun yukarı tepki göstermesi ile yeniden 3700 TL direncinin üzerine yükseldi. 3700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Gram altın 3734 TL’nin üzerinde ise 3867 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir.