ABD’de Eylül ayında yıllık manşet enflasyon %3,6 olan beklentilerin üzerinde %3,7 seviyesinde değişim göstermedi. Çekirdek enflasyon ise %4,3’ten %4,1 seviyesine geriledi. Enflasyon rakamları Fed’in %2 olan enflasyon hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Fed’in toplantı tutanakları, tüm yetkililerin enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru gerilediğinden emin olunana kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Tutanaklar, Fed yetkililerinin ilave faiz artışının gerekliliği konusunda farklı görüşte olduğuna işaret etti. Fed üyelerinin çoğu, gelecek toplantılarda bir faiz artırımının daha uygun olacağı görüşünde. Ancak bazı üyeler ise daha fazla faiz artışı gerekmediğini düşünüyor. Kasım ve Aralık ayı toplantılarının birinde Fed’in faiz artırımı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği piyasaların odak noktasında olacak. Diğer yandan BIST’te gün içerisinde volatilite artmış durumda. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde sert hareketlerin yaşanmasına neden oluyor. Hamas- İsrail çatışmalarının altıncı gününde yeni bir gelişme daha gerçekleşti. Gazze'yi bombardıman gerçekleştiren İsrail, son olarak Suriye'deki Şam ve Halep havalimanlarını vurdu. Bölgesel artan jeopolitik tansiyon ile BIST 100 Endeksi ani gelen satışların etkisiyle destek seviyelerinin altına yöneldi. Endeks 8300’ün altına geri çekilme sonrasında 8170 olan ana destek seviyesinin de altını test etti. Endekste günlük düşüş %3’ü aşarken, günü %0,9 oranında değer kaybı ile tamamladı. Endeksin kayıplarının bir bölümünü geri alıp 8170 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirmesini satış baskısının artış göstermemesi açısından olumlu buluyoruz. 8170 desteğinin korunması ile kısa vadeli görünümün olumlu tarafta kaldığını belirtebiliriz. Ancak yukarı yönlü tepki hareketinin devam etmesi için endeksin yeniden 8300 direncinin üzerine yükselmesi gerekiyor. Bu durumda 8500 sonraki hedef direnç olarak takip edilebilir. 8170 desteğinin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Gün içerisinde artan volatiliteye karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Öte yandan; geçen hafta Londra'da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarına katılıyor. Mehmet Şimşek 19 Ekim'de ise Paris'te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti.
EUR/USD paritesi son dönemde ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile 1,06 direncinin üzerinde tepki denemelerinde bulunuyordu. ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından parite güç kaybına uğrarken, yeniden 1,06 seviyesinin altına geri çekildi. 1,06 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde kalması açısından izlenebilir. 1,05 ve 1,0450 ise destek seviyeleri konumunda. Bu sabah TL, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 27,80 direncinin üzerine yönelmiş durumda. 27,80 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü atak gösteriyor. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,60 ise destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları son dönemde jeopolitik risklerin etkisiyle destek bulsa da direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğradı. Brent petrolde 83,30 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile olumlu bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik riskler altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1844 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. 1880 dolar direncinin aşılması yükselişin 1900 dolar olan sonraki direncine devamı adına takip edilebilir. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1628 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.