Nisan Enflasyon Verisine Dair Değerlendirmemiz

Enflasyon (TÜFE) nisanda kurum beklentimiz olan %2,8’in ve piyasa medyan piyasa beklentisi olan %2,75’in altında aylık bazda %2,4 oranında artış gösterdi. Böylece, baz etkisi sayesinde yıllık enflasyon %50,5’ten %43,7’ye gerilemiş oldu. Aylık enflasyonda beklentimiz ile gerçekleşme arasındaki farkın sebebi ise giyim ve ayakkabı kategorisindeki fiyat artışı %3,8 ile beklentimizin (%11) çok altında gerçekleşmesi oldu.

Gıda enflasyonu aylık %4 civarında gerçekleşirken, geçen sene nisan ayında %13,4 olarak gerçekleştiği için baz etkisi ile beraber yıllık enflasyon %67,9’dan %53,9’a gerilemiş oldu. Nisanda yüksek fiyat artışlarının devam ettiği et grubu (aylık %13,4 artış) dışında diğer gıda alt kategorileri fiyat artışlarının yavaşladığını gözlemliyoruz. Bunun ana sebebinin ise küresel gıda/enerji/hammadde fiyatlarının dolar bazında bir süredir gerilemesi ve dövizin kısmen yatay bir seyir izlemesinin yer aldığını değerleniyoruz.

Çekirdek (C grubu) enflasyon aylık %3,15 ile beklentimiz olan %3,5’in altında gerçekleşti. Ancak, giyim ve ayakkabı kalemi enflasyonu beklentimizin çok altında gerçekleşmesine rağmen beklediğimizden (%3,5) daha yüksek gelen hizmet enflasyonu (%3,9) sayesinde beklentimiz ve gerçekleşme arasındaki fark sınırlı kaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış enflasyon trendine baktığımızda ise elektronik hariç dayanıklı mallar enflasyon eğilimi %40 civarında seyrederken, hizmet enflasyonu ise istikrarlı olarak %50 üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Talep görünümüne baktığımızda; Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibariyle uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.

Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon  haziranda %40 civarına gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.

Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi

Kaynak: TÜİK, QNBFI

Back to Top