Pazartesi günü (3 Mart) açıklanacak mart ayı enflasyon verisinin piyasa medyan beklentisi olan %2,85’in altında %2,0 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %55,2’den %50,1’e gerilemiş olacak.
Enflasyon aylık bazda ocak ayında %6,6, şubat ayında ise %3,1 olarak gerçekleşmişti. Enflasyonun mart ayında aylık bazda bir miktar gerilemesi beklentimizin arkasında taze sebze ve meyve fiyatlarındaki bir miktar gerileme ve çekirdek mallar grubundaki yatay seyir öngörümüz yer alıyor. Öte yandan, hizmet enflasyonunda yüksek seyrin devam etmesini bekliyoruz. Asgari ücret zammı sonrası ocak ayında %12,7 artış gösteren hizmet fiyatları, şubat ayında %3,1 oranında artış göstermişti. Hizmet enflasyonunun martta şubat ayına yakın bir şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Talep görünümüne baktığımızda, Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibarıyla uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde negatif kredi faiz görünümünün devam ettiği bu dönemde kredi kanalında ilave bir genişlemenin şaşırtıcı olmayacağını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.
Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon nisanda %45’e, haziran ise %42’ye gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.
Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi
Kaynak: TÜİK, QNBFI |