OPEC’in bugün Viyana’da gerçekleştirdiği toplantıda Suudi Arabistan’ın üretimi sınırlama noktasında adım atabileceğine dair umutlar var, ancak genel beklenti geniş kapsamlı bir uzlaşıya varılmasının güç olduğu yönünde. Kısa vadeli olarak değerlendirildiğinde Brent petrol kontratlarında 47 dolar varil seviyesi üzerinde görünüm olumlu, ancak mevcut arz-talep dengesinde Çin kaynaklı riskler ve stok verileri göz önünde bulundurulduğunda 51-52 dolar varil seviyesinin aşılması zor gözükmekte.
14.45’te gelecek ECB faiz kararında değişiklik beklenmemekle beraber, 15.30’da Başkan Draghi’nin yapacağı basın toplantısında açıklaması beklenen makro ekonomik revizyonlar kısa vadeli olarak Euro pozitif algılanmakta. 1,1250 direnci bu noktada oldukça önemli.
Yarın ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranının yanında işgücüne katılım oranı, haftalık ortalama kazançlardaki değişim gibi alt kırılımlar da yakından izlenecek. Ancak son dönemde ABD’de açıklanan veriler Fed üyelerinden gelen şahin söylemleri destekler nitelikte ve yarın gelecek verilerin de beklentilerden çok aşağıda gelmediği takdirde genel görünümü bozması zor gözükmekte.
Dolayısıyla şu an için piyasalarda ana senaryo Fed’in 14-15 haziran toplantısında 23 haziran İngiltere’nin AB referandumunun sonucunu görmeden harekete geçmek istemeyeceği ancak temmuz toplantısında bu yılın ilk faiz artırımını yapacağı yönünde.
İçeride de yarın açıklanacak olan enflasyon verisi ile muhtemelen yıllık enflasyonda son aylarda yaşanan düşüşün sonlanacağını ve MB faiz indirimlerinde finale yaklaştığımızı teyit eden bir görünümün hakim olacağını öngörüyoruz, kısa vadeli olarak dolar kurunun 2,95 seviyesi üzerinde kalmakta zorlanmasında biraz da bu noktanın etkili olduğunu düşünüyoruz.