Global piyasalarda noel tatiline girilirken büyük ölçüde sakin bir seyir hakim. İşlem hacimlerinde ve volatilitede belirgin bir düşüş yaşanıyor. Fed üyelerinin 2017 yılında 3 adet artırım beklentisi sonrasında 14 yılın dip seviyelerine gerileyen EUR/USD paritesinde 1,03-1,05 bandının korunduğunu görüyoruz. Dolar endeksinin benzer şekilde 14 yılın zirve seviyesine gelmesi ile gerileyen değerli metal fiyatlarında da sınırlı toparlanmalar yaşanmakta.
Normal koşullar altında yılın sonuna yaklaşılırken bilanço makyajı olarak da tabir edilen yılı daha iyi seviyelerde kapatma çabasının hakim olduğu günler yaşanırken, bu yıl döviz piyasasında farklı bir görünüm takip ediyoruz. USD/TRY son haftalarda 3,10-3,60 hareketini gerçekleştirdikten sonra 3,45 seviyelerine kadar gerileyip 3,50 seviyesi üzerinde denge bulmuş durumda. Yabancı yatırımcının büyük ölçüde piyasadan çekildiği bir dönemde dahi 3,50 seviyesinin altına gevşeme yaşanmaması düşündürücü. Bu kapsamda son iki haftanın dip seviyesi olan 3,45 seviyesi altına bir kapanış görmediğimiz takdirde ve mevcut jeopolitik risklerde bir değişiklik yaşanmadığı durumda, dolar kurunda yukarı yönlü ataklar görülmesi mümkün. Yukarıda 3,5930 tarihi zirve seviyesi öncesinde 3,55 ara direnci oldukça kritik önemde.
Dolayısıyla 3,45-3,55 bandı dahilinde yaşanacak kırılımın ivme kazanarak yeni yılın başında sert bir volatilite yaşanmasına neden olacağını düşünüyoruz. Endeks ve faiz tarafında daha temkinli duruş ve Türkiye’nin CDS risk priminde yaşanan geri çekilme halen daha aşağı yön ihtimalinin azımsanmayacak kadar fazla olduğuna işaret etmekte. Ancak kurun 3.50 üzerinde kapatarak yerini sağlamlaştırdığı ve yeni maliyetlerin oluşmasını sağladığı her gün yükseliş senaryosu ağırlık kazanmakta.