Oldukça yoğun bir haftaya geride bırakmaya hazırlanırken volatilitede yaşanan yükseliş dikkat çekici boyutlarda. USD/TRY’de bir haftalık oynaklık 15 temmuz darbe girişimi seviyelerine yükselirken, dün açıklanan EKK ve ECB kararları esnasında yaşanan 3,34-3,49 yükselişi uzun zamandır görmediğimiz bir sertlikteydi. Kur haftanın son işlem gününde dün kapanışa göre yukarıda seyrederken, 3,48 ve 3,50 takip edilmesi gereken direnç seviyeleri. Dün aslında iki farklı gelişme yaşandı.
Öncelikle Başbakan tarafından açıklanan EKK kararları piyasa beklentilerini tam olarak karşılamadı, alınan önlemler orta-uzun vadede ekonomik faaliyeti canlandırma yönünde önemli ancak kısa vadede piyasada etki yaratmadı.
İkinci olarak ECB tarafından açıklanan kararlarda yer alan alt detaylar EUR/USD paritesinde belirgin bir düşüş yarattı. Tahvil alım programının aralık 2017’ye kadar uzatılmasının yanında aylık alım miktarının 60 milyar Euro olarak güncellenmesi önemli bir detay. Ancak diğer yandan ECB tahvil alımlarında şu ana kadar sadece mevduat faizi olan -%0,40 seviyesine kadar tahviller alınabiliyordu. Dün bu koşul ortadan kaldırıldı, yani ECB faizine bakmaksızın tüm tahvilleri alabilecek, bu da başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi tahvil faizlerini aşağı çekti.
ABD ve Alman 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın %2 üzerine çıkması pariteyi 1,05 desteğine doğru geri çekmekte. Dolar endeksinin de 13.5 yılın yeni zirvesine yönelmesi muhtemel. Şu aşamada Brexit konusundaki gelişmeler ile dolar karşısında ayakta kalan GBP için 1.25 desteği hareketin 1,27-1,2750 bandına kadar sürmesi açısından önemli. GBP/USD’de orta uzun vadeli olarak bakıldığında da 1,30 oldukça kuvvetli direnç konumunda.