ABD’de ÜFE verilerinin ardından ardından risk iştahındaki toparlanma çabası TÜFE verileri sonrasında ileri taşındı. Yıllık manşet enflasyon Aralık ayında %2,7’den %2,9 seviyesine yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %3,3’ten %3,2 seviyesine geriledi. Verinin %3,3’te kalması bekleniyordu. Hafta içerisinde ise ÜFE yıllık bazda %3,4 oranında gerçekleşmesi beklenirken, %3’ten %3,3 seviyesine yükselmişti. Çekirdek TÜFE’de yıllık bazda yaşanan geri çekilme ile birlikte dolar küresel çapta güç kaybederken, ABD tahvil faizleri azalış sergiledi. Diğer yandan Fed’den faiz indirim beklentileri değişkenlik gösterdi. Hatırlanacağı üzere beklentilerin bir hayli üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed’den faiz indirim beklentileri Mart ayından Haziran ayına ve bir gevşeme adımı olarak revize edilmişti. TÜFE verilerinin sonrasında ise ABD faiz vadeli işlemcilerinin, Fed'in Haziran ayında faiz indirimi ve bu yıl sonunda ikinci faiz indirimini yaklaşık %50 ihtimalle fiyatladığını belirtelim. Bu yıl için Fed’den iki faiz indirimi beklenmesi ile birlikte küresel risk iştahı toparlanırken, bölge borsaları yükseliş gösterdi. ABD borsalarında kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlandığını ve görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. Yurtiçi piyasalarımıza baktığımızda; BIST 100 Endeksi verilerin açıklanması ile beraber ilk etapta karışık ve volatil bir seyir izledi. Endeks devam eden işlemlerde 9700 desteğinin altını test etse de gelen alımlarla birlikte yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Endekste 9700 desteğinin savunulma çabası devam ediyor. Böylece endeks günü %0,3 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin ilk etapta 9700 desteğinin üzerinde kalması düzeltme hareketinin geride kalması ve kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleşmesi adına önemli. Bu arada 9700’ün altına denemelerde bulunurken, endekste kısa vadeli göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 9700’ün üzerinde yükselişin ileri taşınma ihtimali güçleniyor. 9780 direnç konumunda iken, bu seviye ise görünümün olumlu hale gelmesi ve yeniden 9900 direncine yönelim için takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 9700’ün altında 9660 ve 9600 destekler olarak izlenebilir. 9660’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi ise 14.500 desteğini korumaya devam ediyor. Bankacılık endeksi bu seviyeye geri çekilmede destek ile karşılaşıyor. 14.500’ün üzerinde mevcut banka hisseleri korunabilir. 15.000 ise direnç seviyesi olmayı sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şirketlerle birlikte gerçekleştireceği toplantıya yönelik beklentiler, yabancı yatırımcılar ile bir araya gelinecek olması toplantı döneminde gün içerisinde BIST’in performansına olumlu yansıyabilir.
EUR/USD son dönemde 1,02 desteğinin altına yönelim ile birlikte son iki yılı aşkın en düşük seviyelerine gerileme göstermişti. ABD’de beklentilerin altında açıklanan ÜFE verilerinin ardından dolardaki güçlenme eğilimi hafiflerken, EUR/USD paritesi 1,03 direncine yöneldi. TÜFE verilerinin sonrasında da paritede tepki hareketi ileri taşındı. Buna paralel parite 1,0330 direncinin üzerini test etti. 1,0330 seviyesinin üzeri paritede kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,04 hedef direnç olarak takip edilebilir. 1,03’ün aşağı yönlü geçilmesi halinde geri çekilme riskinin olduğunu belirtelim. 1,02 sonraki destek seviyesidir. Doların küresel çapta hafif güç kaybetmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri toparlandı. Dolar kuru ise 35,40-35,50 bandının üzerini test etse de bu aralığın içerisinde kalmaya devam ediyor. 35,50 direnç olarak korunuyor. Sonraki direnç seviyesi 35,60 seviyesinde bulunmaktadır. 35,40 ve 35,30 destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatlarında kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki olumlu görünüm devam ediyor. Altın ons 2660 dolar desteğinin altını test etse de bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Dolayısıyla da altın onsta güçlü görünüm korunuyor. Altın onsta 2660 dolar desteğinin üzerinde kalınmasının önemli olduğunu belirtelim. 2660 doların üzerinde 2700 dolar hedef direnç olmayı sürdürecektir. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta altın ons 2700 dolar direncine yükseliş göstermişti. Ancak ilk aşamada bu seviyenin üzerinde kalıcı olamamıştı. Dolayısıyla da 2700 doların kalıcı olarak aşılması ile birlikte altın onsta yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. Bu durumda bir önceki zirve seviye olan 2726 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altın; altın onstaki yükselişle birlikte 3076 TL olan tarihi zirvesine doğru yönelim sergiledi. Gram altında 3076 TL direnç olarak geçerli. Sonraki direnç seviyesinin ise 3100 TL’de olduğunu söyleyebiliriz. 3020 TL desteği üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Petrol fiyatları ABD’nin Rusya petrol yaptırımları ile birlikte yukarı yönlü hareket sergiliyor. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 83,00 dolar dirençler olarak izlenebilir.