Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoğu 23 Eylül haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 28 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 41,6 milyar dolardan 43,5 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %62,51’den %62,61 seviyesine yükseldi. Bu oran son durumda ise %62,56 seviyesinde bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta içinde açıklama yapan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s kredi notunda gözden geçirmenin gelecek ay tamamlanacağını ve Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu bildirmişti. Ancak kuruluş bir hafta önce Cuma akşamı beklenmedik bir şekilde yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına düşürürken, TL ve TL varlıklar satış baskısı ile gelişmekte olan ülke varlıklarından negatif yönde ayrıştı. Endeks devam eden günlerde tepki alımları ile 77.500 direncinin üzerine yükseldi. Ancak endeks USD/TL’nin 3,00’ün üzerine yükselmesi ile yeniden satış baskısı altında ve bu seviyenin altına geri çekildi. Endekste 77.500’ün üzeri yükselişi hareketi için önemli. 76.500 ise destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 351 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 36,9 milyar dolardan 36,7 milyar dolara geriledi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %23,5 (önceki: %23,3), repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %21,2 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %21,1).
TCMB’nin para politikası metninde yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiğini açıklaması ve “sıkı duruş” yerine “temkinli” ifadesine yer vermesi önümüzdeki dönemde faiz ve munzam karşılıklarda indirime devam edeceğine yönelik beklentilere neden oldu. Ancak not indirimi sonrasında Türkiye’nin artan risk primi ve TL’nin değer kaybetmesinin etkisiyle TL faizler yukarı yönlü hareketler sergiledi. Pazartesi içeride açıklanacak olan enflasyonun yıllık bazda gerileme göstereceğine yönelik beklentimiz ve TCMB’den faiz indirimlerinin devamına yönelik öngörüler ile TL faizlerde aşağı yönlü hareketlere neden olabilir.
Hindistan Pakistan’daki terör kamplarını vurduğunu ve daha fazla operasyon planlanmadığını açıkladı. Bu gelişmenin etkisiyle Hindistan Rupesi değer kaybı eğilimi gösterirken, gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü hareketler sergiliyor. Buna paralel USD/TL kuru 3,00 direncinin üzerine yükseldi. BIST 100 Endeksi ise kurdaki yukarı yönlü hareketin etkisi ile satış baskısı altında kaldı ve bankacılık hisseleri öncülüğünde 77.500 desteğinin altına yöneldi. Endekste 76.500 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları alıcılı bir seyir izlerken, ABD endeks kontratları yatay bir görünüm sergiliyor. Öğleden sonra ABD’de açıklanacak olan büyüme ve bekleyen konut satışları verileri piyasalarda hareketlilik yaratacaktır.
EUR/USD paritesi 1,12 desteğinin üzerindeki seyrine devam ediyor. USD/TL kuru Hindistan gelişmeleri ile 3,00’ün üzerine yönelimlerini sürdürüyor. İçeride tahvil-bono faizleri ise TL’de değer kaybının etkisiyle yükseliş eğilimi sergiliyor.
* BIST-100 hisse senetlerini içermektedir.
13:42
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.
Dün ve öğleden önce 77.500 direncinin üzerine yönelen BIST 100 Endeksi, bu seviyenin üzerinde kalıcı olamamıştı. Endeks günün ikinci yarısında satışların karşılanması ile yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde 77.85 seviyesine kadar yönelim sergiledi. Endeksin 77.500’ün üzerinde kalıcı olması yükseliş eğilimini ileri taşıması açısından önemli. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları bölgede bankacılık sektörüne yönelik endişelerin hafiflemesi ile yükseliş gösterirken, ABD borsaları yatay bir görünüm sergiliyor.
EUR/USD paritesi 1,12 desteğinin hafif üzerindeki seyrine devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergiliyor. USD/TL kuru gün içerisinde 2,98 seviyesinin üzerine yönelim gösterdi.
18:00
Güne hafif alıcılı bir başlangıç yapan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde kazanımlarını artırarak 77.500 direncinin üzerini test etti. Ancak kâr satışları ile karşılaşan endeks bu seviyenin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. 77.500’ün üzeri yükselişin devamı açısından önemli. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, dün bankacılık sektörüne yönelik endişeler ile baskı altında kalan Avrupa borsaları bugün tepki hareketi ile hafif yükseliş eğilimi gösteriyor. Diğer yandan ABD endeks kontratları hafif satıcılı bir görünüm sergiliyor.
Dün ABD’de 9 yılın en yüksek seviyesinde açıklanan tüketici güven endeksi verisi ile dolar küresel çapta güç kazanırken, EUR/USD paritesi 1,12’ye doğru geri çekildi. Ancak parite bu seviyenin üzerinde destek bulmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günlük bazda karışık bir görünüm sergiliyor. USD/TL kuru 2,98 seviyesine doğru yönelim gösteriyor.
Fed Başkanı Yellen bugün 17:00’deTemsilciler Meclisi’nde konuşma gerçekleştirecek. Yellen’ın konuşması regülasyonlar üzerine iken, para politikasına gidişatına yönelik vereceği mesajlar takip edilecek.
12:57
Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunda indirimi sonrasında dün günü %3,4 oranında düşüş ile tamamlayan BIST 100 Endeksi, bugün tepki alımları ile yukarı yönlü hareketler sergiledi. Ancak endeks 77.500 seviyesinde kâr satışları ile karşılaştı. Banka hisselerindeki yükseliş BIST 100 Endeksi’ni desteklerken, sanayi hisselerindeki geri çekilme endeksin kazanımlarını sınırladı. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları bankacılık sektörüne yönelik endişeler ile baskı altında bir seyir izlerken, ABD borsaları hafif yukarı yönlü hareketler sergiliyor. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 77.500 direncinin yukarı yönde aşılması yükselişin devamı açısından önemli. 76.500 ise destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Sabah saatlerinde 1,1250’ye yönelen EUR/USD paritesi, ABD’de yükseliş gösteren veriler sonrasında 1,12 civarına geri çekildi. Doların hafif güçlenmesi ise akşam saatlerine doğru gelişmekte olan ülke kurlarında yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Buna paralel USD/TL kuru yeniden 2,98 seviyesinin üzerine yükseldi.
17:31
BIST 100 Endeksi küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle güne olumlu bir başlangıç yaptı. Endeks devam eden işlemlerde 77.500 seviyesine kadar yükseldi. Ancak bu seviyede gelen kâr satışları ile kazanımlarının bir kısmını geri verdi ve 77 binin altını test etti. Diğer yandan güne olumlu bir başlangıç yapan Avrupa borsaları ise bölge bankalarına yönelik endişeler nedeniyle satış baskısı altında kalırken, eksiye döndü. Avrupa borsalarındaki aşağı yönlü hareketlerin BIST’in de kazanımlarını sınırlanmasında etkili oldu. Bankacılık hisselerindeki yükseliş endeksin yükselmesine öncülük etmektedir.
EUR/USD paritesi 1,1250 seviyesi civarındaki üzerindeki seyrine devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günlük bazda değer kazanma eğilimi sergiliyor. TL de benzer bir seyir izliyor. Ancak sabah saatlerinde 2,97 seviyesinin altını test eden USD/TL kuru devam eden işlemlerde yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi.
14:00
Kredi derecelendirme kuruşu Moody’s Cuma akşamı yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına düşürmesi, TL ve TL varlıklarda baskıya neden oldu. Buna paralel BIST 100 Endeksi 77 bin seviyesinin altına geri çekildi. Endeks banka hisseleri öncülüğünde satıcılı bir görünüm sergiledi. Diğer yandan yurtdışı piyasalar da yeni haftada zayıf bir seyir izliyor. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 76.500’ün altında 75 bin destek seviyesi olarak takip edilebilir. Olası yukarı yönde tepki yükselişlerinde ise 77.500 direnç olarak öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi 1,12 seviyesinin üzerindeki seyrine devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimler sakin bir seyir izlerken, TL negatif ayrıştı. Buna paralel USD/TL kuru 2,99 seviyesine doğru yukarı yönlü ataklar gösterdi. Ancak devam eden işlemlerde bu seviyenin altına geriledi. TL’nin değer kaybı ile beraber TL faizler yükseliş eğilimi sergiledi.
17:39
Fed’in kararları sonrasında değer kazanan küresel piyasalar bugün kâr satışları ile aşağı yönlü hareketler sergiliyor. BIST 100 Endeksi ise gün içerisinde 80 bine doğru yönelim gösterse de, bu seviyede direnç ile karşılaştı. Banka hisselerindeki geri çekilme endekste aşağı yönlü hareketlere neden oldu. Endeksin 80 binin üzerinde kalıcı olması kazanımlarını ileri taşıması açısından önem taşıyor. 79.300 ise destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Fed kararlarının ardından yükseliş gösteren EUR/USD paritesi, gün içerisinde 1,12 seviyesinin üzerine yukarı yönlü ataklar gösterdi. Dün değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimleri bugün dolar karşısında hafif değer kaybetme eğilimi sergiledi.
Fed kararları sonrasında artan risk iştahı ile yukarı yönlü hareketler sergileyen küresel borsalar bugün hafif geri çekilme eğilimi gösteriyor. Fed’in yanı sıra TCMB’nin kararları sonrasında kazanımlarını ileri taşıyan BIST 100 Endeksi ise güne yatay bir başlangıç yaparken, devam eden işlemlerde 80 bin seviyesine yöneldi. Ancak endeks 80 binde kâr satışları ile dirençle karşılaştı ve yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Endeksin 80 binin üzerine yönelmesi ve bu seviyenin üzerinde kalıcı olması yükselişinin devamı açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 79.300 destek seviyesi olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi Fed kararları sonrasında 1,12 seviyesinin üzerine yönelimlerine devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise bugün dolar karşısında karışık bir görünüm sergiliyor. Sabah saatlerinde 2,95’in üzerine yükselen USD/TL yeniden bu seviyenin altına geri çekildi.
13:21
Fed’in dün akşam açıkladığı toplantı kararlarında faiz artırımına gitmemesi sonrasında risk iştahı artarken, küresel piyasalar yukarı yönlü hareketler sergiledi. BIST 100 Endeksi ise yurtdışı borsalara paralel USD/TL’nin 2,95’in altına gerilemesinin de desteği ile 79 binin üzerine yükseldi. Öğleden sonra ise TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan daha faiz indirimi gerçekleştirmesi endeksin bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselişini ileri taşımasını sağladı. Buna paralel endeks 80 bin direncine yöneldi. Teknik olarak endekste 79.000-79.300 bölgesi destek haline gelirken, 80 bin direnç olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi Fed kararlarının ardından doların güç kaybetmesi ile 1,12 seviyesinin üzerine yükseldi. Buna paralel parite 1,1250 seviyesine yöneldi. Gelişmekte olan ülke kurları aşağı yönlü hareketler sergilerken, USD/TL kuru buna benzer hareketle 2,95 seviyesinin altına geriledi.
TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoğu 23 Eylül haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 28 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 41,6 milyar dolardan 43,5 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %62,51’den %62,61 seviyesine yükseldi. Bu oran son durumda ise %62,56 seviyesinde bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta içinde açıklama yapan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s kredi notunda gözden geçirmenin gelecek ay tamamlanacağını ve Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu bildirmişti. Ancak kuruluş bir hafta önce Cuma akşamı beklenmedik bir şekilde yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına düşürürken, TL ve TL varlıklar satış baskısı ile gelişmekte olan ülke varlıklarından negatif yönde ayrıştı. Endeks devam eden günlerde tepki alımları ile 77.500 direncinin üzerine yükseldi. Ancak endeks USD/TL’nin 3,00’ün üzerine yükselmesi ile yeniden satış baskısı altında ve bu seviyenin altına geri çekildi. Endekste 77.500’ün üzeri yükselişi hareketi için önemli. 76.500 ise destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 351 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 36,9 milyar dolardan 36,7 milyar dolara geriledi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %23,5 (önceki: %23,3), repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %21,2 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %21,1).
TCMB’nin para politikası metninde yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiğini açıklaması ve “sıkı duruş” yerine “temkinli” ifadesine yer vermesi önümüzdeki dönemde faiz ve munzam karşılıklarda indirime devam edeceğine yönelik beklentilere neden oldu. Ancak not indirimi sonrasında Türkiye’nin artan risk primi ve TL’nin değer kaybetmesinin etkisiyle TL faizler yukarı yönlü hareketler sergiledi. Pazartesi içeride açıklanacak olan enflasyonun yıllık bazda gerileme göstereceğine yönelik beklentimiz ve TCMB’den faiz indirimlerinin devamına yönelik öngörüler ile TL faizlerde aşağı yönlü hareketlere neden olabilir.