Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
Yüksek enflasyonla mücadele etmek isteyen ABD ve diğer başlıca merkez bankalarının para politikalarını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmaya gideceklerine ve bunun resesyona neden olacağına dair kaygılar devam ederken, bu durum küresel piyasalarda satış baskısına neden oluyor. Yaşanan belirgin satışın ardından bugün ABD vadeli endeks kontratları hafif yukarı tepki verse de; bölge borsalarında volatil seyir devam edebilir. BIST 100 Endeksi ise enflasyona alternatif getiri arayışı ile görece olumlu performans gösterebilir
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.
Haftaya olumlu başlangıç yapan BIST 100 Endeksi yurt dışı borsalardan pozitif ayrıştı. Yüksek enflasyonla mücadele etmek isteyen ABD ve diğer başlıca merkez bankalarının para politikalarını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmaya gideceklerine ve bunun resesyona neden olacağına dair kaygılar artarken, küresel borsalarda satış baskısı devam ediyor. Endekste 2433 desteğinin üzerinde kalınması halinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 2478 ve 2510 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
ABD tahvil faizlerindeki yükseliş EUR/USD’de aşağı yönlü baskıya neden oluyor. 1,0470 desteği kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir; bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,06 ise direnç olarak öne çıkıyor. Fed’in toplantısının ardından gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetme eğiliminde iken, TL de benzer seyir izliyor. Dolar kurunda 15,00’in aşılması ile birlikte bu seviye destek haline geldi.
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.
G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini açıkladı. Küresel piyasalar haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Öte yandan yüksek enflasyonla mücadele etmek isteyen ABD ve diğer başlıca merkez bankalarının para politikalarını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmaya gideceklerine ve bunun resesyona neden olacağına dair kaygılar artarken, ABD borsalarında satış baskısı devam ediyor. Bölge borsalarında volatil seyir devam edebilir; BIST 100 Endeksi ise enflasyona alternatif getiri arayışı ile görece olumlu performans gösterebilir.
BIST 100 Endeksi risk iştahındaki azalmaya bağlı olarak gün içerisinde zayıf bir seyir izledi. Endeks akşam saatlerine doğru 2433 seviyesine kadar gerilese de devam eden işlemlerde kayıplarının bir kısmını geri aldı. Sanayi endeksi, BIST 100’de aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Endekste 2442 desteğinin üzerinde kalınması halinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 2492’nin üzerinde ise 2510 hedef direnç olarak öne çıkıyor 2398 ana destek olup, bu seviye mevcut trade pozisyonları için takip edilebilir. EUR/USD Fed’in toplantı kararlarının ardından 1,06’nın üzerine tepki gösterse de yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş aşağı yönlü baskıya neden oluyor. 1,0470 desteği ise kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir; bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,0660 ise direnç olarak öne çıkıyor.
İçeride enflasyon Nisan’da piyasa beklentisi olan %5,5-6,0’nın üzerinde aylık %7,25 oranında artış gösterdi. Dolayısıyla yıllık enflasyon %61,1’den %70’e yükseldi. Yurt içi hisse senedi piyasalarımız enflasyona alternatif getiri arayışı ile olumlu seyirle yurt dışı borsalardan pozitif ayrışıyor. Küresel piyasalara bakıldığında; Fed’in toplantısı sonrasında yukarı tepki veren ABD borsaları günü sert satış baskısı altında tamamladı; volatil seyir görebiliriz. Öte yandan Fed’in faiz artırım kararı sonrasında bugün açıklanacak ABD istihdam verilerinin etkisi sınırlı kalabilir.
BIST 100 Endeksi Fed’in kararlarının ardından tatil sonrasında güne yukarı yönlü başlangıç yaptı. Endeks sanayi hisseleri öncülüğünde 2492 seviyesine kadar yükseldi. Yurt dışı borsalara bakıldığında, ABD borsaları dünkü yükselişin ardından bugün kâr satışları ile karşı karşıya kaldı. Endeks ise yurt dışı borsalardan pozitif ayrıştı. Teknik olarak endekste 2492’nin üzerinde 2510 hedef direnç olarak izlenebilir. 2442 ise destek olarak öne çıkıyor. Fed toplantısı sonrasında 1,06’nın üzerine tepki gösteren EUR/USD yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Paritede 1,0470 desteği ise kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir; bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. USD/TL’de ise 14,91 direnç olarak belirtilebilir.
Fed politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırırken, bu oran 2000 yılından beri en yüksek miktara işaret ediyor. Bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47,5 milyar dolar, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi. Enflasyonla mücadeleye vurgu yapılırken, Başkan Powell gelecek birkaç toplantıda 50 baz puanlık ilave faiz artışlarının masada olması gerektiğini belirtti. Fed’in 75 baz puanlık bir faiz artışına ise mesafeli duruş sergilemesi piyasalarda olumlu tepkiye neden oldu. Buna paralel piyasalarda risk alma iştahı görebiliriz. Öte yandan bugün içeride açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verisinin %5,5-6,0 civarlarında olan piyasa beklentisinin üzerinde %6,5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Böyle bir durumda yıllık enflasyon %61,1’den %68,7’e yükseliyor olacak. Enflasyondaki yükseliş beklentimizin arkasında ise TL’deki değer kaybının birikimli etkileri ve ithalat fiyatlarındaki artış başrol oynuyor.
Borsa İstanbul’da haftanın son işlem günü yatay bir seyir izledik. Bayram tatili dolayısıyla önümüzdeki haftanın bir kısmında piyasalar kapalı olacakken küresel borsa endekslerinde pozitif hava sürdü. BIST endeksleri bu pozitif havadan bugün özelinde etkilenmedi. BIST-100 haftanın kapanışını 2430 seviyesinden yaptı. Önümüzdeki hafta 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Fed toplantısı ve faiz kararı tüm piyasaların gündeminde olacak. Ek olarak yurt içinde Nisan ayı enflasyon rakamı takip edilecek.
ABD dolar’ının son haftalarda tüm dünyada güç kazanması bugün için tersine döndü. EURUSD paritesi 1,05 desteğinin altında kalıcı olmadı ve bu desteğin üzerine çıktı. Son 5 yılın en düşük seviyelerinde olan paritede 1,0570 ve 1,0630 dirençler konumunda. Dolar kuru hafta kapanışını kritik 14,80 direncinin üzerinde yapıyor. 14,84’ün üzerinde kalıcı olması halinde 15,00 direnci yeniden gündeme gelebilir. Ons altındaki sert düşüş 1870 ana destek seviyesinden başladığı tepki yükselişinde bugün 1.900 eşiğinin üzerine çıktı. 1930 hedef direnç olacakken 1900’ün geçilmesi halinde 1890 ara desteği izlenebilir. Önümüzdeki haftaki Fed toplantısı, faiz kararı ve basın açıklamaları tüm piyasalarda olduğu gibi ons altında da trendi etkileyecek.
Yüksek enflasyonla mücadele etmek isteyen ABD ve diğer başlıca merkez bankalarının para politikalarını öngörülenden daha hızlı sıkılaştırmaya gideceklerine ve bunun resesyona neden olacağına dair kaygılar devam ederken, bu durum küresel piyasalarda satış baskısına neden oluyor. Yaşanan belirgin satışın ardından bugün ABD vadeli endeks kontratları hafif yukarı tepki verse de; bölge borsalarında volatil seyir devam edebilir. BIST 100 Endeksi ise enflasyona alternatif getiri arayışı ile görece olumlu performans gösterebilir
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.