TCMB’nin geç likidite penceresindeki faiz artırımı fonlama maliyetinde yükselişe neden oluyor
TCMB bu ayın başından beri geç likidite penceresi yolu ile bankalara sağlanan fonlamanın toplam fonlama içerisindeki payını %64 civarından %90’a kadar çıkarırken, BIST kotasyonun payını azalttı. Böylece ortalama fonlama maliyeti TCMB’nin geçtiğimiz haftaki faiz kararına kadar 40 baz puan yükseldi.
Buna ek olarak TCMB’nin geç likidite penceresi faiz oranında gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz artırımı sonrasında ortalama fonlama maliyeti %10,82’den %11,30’a yönelirken, sıkılaştırıcı adımlara başlanan 12 Ocak’tan beri yaklaşık olarak 300 baz puan, son 1 ayda ise 90 baz puan yükselmiş oldu.
TCMB’nin sıkılaştırıcı yöndeki adımları ile TL verim eğrisinin kısa tarafındaki tahviller baskı altında kaldı. Buna karşın, TL’nin değer kazanımı ve artan risk iştahının etkisiyle uzun vadeli tahvil faizleri gevşeme eğilimi gösterdi. Böylece TL verim eğrisi negatif eğimli bir görünüm sergiliyor.
Sonuç olarak; TCMB’nin fonlama maliyetini yüksek tutarak gerçekleştirdiği sıkılaştırıcı yönde politikasının devamı, iç ve/veya dış odaklı önemli bir risk faktörü ortaya çıkmadığı sürece TL’nin belirgin bir değer kaybına uğramasını önleyecektir, olası kayıplarının daha sınırlı olmasını sağlayacaktır. Diğer yandan enflasyon yüksek seyrini korurken, halihazırda devam eden bu politika ile TL’nin benzer ülke para birimlerine görece olumlu performans göstermesi de beklenmemelidir. Ayrıca verim eğrisi genelinde kısa vadeli tahvillerin performansı uzun vadelilerin gerisinde kalmayı sürdürecektir.