TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 2 Aralık haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 48 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 35 milyar dolardan 34 milyar dolara geriledi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %62,40’dan %62,48 seviyesine yükseldi. Bu oran son durumda ise %62,45 seviyesinde bulunuyor.
Dolar kurunun geri çekilmesi destek sağlarken, BIST 100 Endeksi 74.300 olan kısa vadeli alçalan kanal direncini yukarı yönde kırdı. Böylece endekste görünüm olumlu hale geldi. Kısa vadede TL’nin seyri BIST üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Kurlarda aşağı yönlü hareketler endeksin kazanımlarını ileri taşıması açısından önemli. Kısa vadede 76.300 direnç konumunda iken, olası geri çekilmelerde 75 bin destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 85 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 27,6 milyar dolardan 27,4 milyar dolara geriledi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %20,6 (önceki: %20,3), repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,4 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %18).
Haftanın başında küresel risk alma iştahı artarken, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanma eğilimi gösterdi. Buna paralel gelişmekte olan ülke tahvil faizleri gevşeme gösterdi. İçeride tahvil-bono faizleri de benzer şekilde aşağı yönlü hareket gösterdi. Kısa vadede TL’de değer kazanma eğiliminin sürmesi TL cinsi faizlerde geri çekilmenin devamı açısından önemli.