TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 7 Mart haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 116 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 40,6 milyar dolardan 39,6 milyar dolara geriledi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %64,69’dan %64,37 seviyesine geriledi. Bu oran son durumda ise %64,96 seviyesinde bulunuyor.
BIST 100 Endeksi Pazartesi günü banka hisselerindeki sert yükselişlerin etkisiyle yukarı yönlü hareketler sergiledi. Endeks haftanın devamında ise 91.500 direncinin üzerine yöneldi. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Teknik olarak endeksin 91.500’ün üzerinde kalıcı olması 92.500 direncine yönelim açısından önemli. Diğer yandan endekste 90 bin desteğinin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Referandum sonuçları endeksin seyrinde belirleyici olacak.
seviyesi olarak öne çıkıyor.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 487 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 26,3 milyar dolardan 26,2 milyar dolar seviyesine geriledi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %20,1 (önceki: %19,7) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,4 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %18)
TCMB enflasyondaki yukarı yönlü baskı devam ederken, enflasyon beklentilerinde bozulma ve TL’deki zayıflama nedeniyle ortalama fonlama maliyetini yüksek seviyelerde tutmayı sürdürecektir. TL’de toparlanma yaşanması halinde içeride tahvil-bono faizlerinde aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak TCMB’nin TL’yi sıkılaştırması nedeniyle verim eğrisinin kısa tarafındaki faizlerde olası geri çekilmeler sınırlı kalabilir.