TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 3 Mart haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 134 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 40,9 milyar dolardan 40,4 milyar dolara geriledi.
BIST 100 Endeksi dolar kurundaki yükselişin de etkisiyle bankacılık hisseleri öncülüğünde 90 bin desteğini aşağı yönde kırdı. Endeks bu seviyenin altında 89.500 desteğinin de altına yönelirken, yeniden sıkışma formasyonuna geri döndü. Dolar kurundaki yukarı yönlü hareket endeksin performansına olumsuz yansıdı. Teknik olarak 89.500’ün altında kaldığı sürece endeksin zayıflama eğilimi sergileyeceğini düşünüyoruz. 88.600 destek seviyesi olarak takip edilebilir. 90 bin ise direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 99 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 26,3 milyar dolardan 25,3 milyar dolar seviyesine geriledi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %19,6 (önceki: %19,8) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %18,2)
15 Mart toplantısında Fed’den faiz artırım beklentileri ile ABD faizleri yükseliş gösterirken, gelişmekte olan ülke tahvilleri bu durumdan olumsuz etkilendi. ABD faizlerindeki yükseliş eğilimi ve TL’deki değer kaybının etkisiyle içeride tahvil-bono faizleri artış gösterdi. Diğer yandan TCMB geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam ederken, verim eğrisinin kısa tarafındaki tahviller uzun vadelilerin gerisinde kalmayı sürdürüyor. TCMB’nin geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam etmesi ve enflasyonun yüksek seyri olası TL cinsi faizlerde geri çekilmeyi sınırlayacaktır. Kısa vadede gösterge tahvilin bileşik faizinin %11,00-%11,50 bandında bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. 10 yıllık tahvilin ise %11,50 destek olarak takip edilebilir.