TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 23 Aralık haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 53 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 35,5 milyar dolardan 35,4 milyar dolara geriledi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %63,09’dan %62,90 seviyesine geriledi. Bu oran son durumda ise %63,27 seviyesinde bulunuyor.
Suriye’de ateşkes süreci ile ilgili olarak Türkiye ve Rusya’nın taraflara sunulacak plan üzerinde anlaşması BIST 100 Endeksi’nde alımlara neden oluyor. Dolar kurunun da desteklemesi halinde endekste yükseliş eğilimi korunacaktır. Bu durumda iç odaklı riskler nedeniyle geçtiğimiz dönemde global piyasalar ile yaşanan negatif ayrışma kısmen geri alınabilir. Ancak orta-uzun vadede devam eden riskler endekste yükseliş potansiyelini sınırlayabilir. Teknik olarak endeksin 77.900 seviyesinin üzerinde kalıcı olması yükselişinin 78.600 direncine devamı açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 77.500 destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 45 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 26,5 milyar dolardan 26,9 milyar dolara yükseldi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %20,2 (önceki: %19,8) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %18,2 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %17,8)
İçeride tahvil-bono faizleri bu hafta yukarı yönlü hareketler sergiledi. Önümüzdeki dönemde TL’nin ve ABD faizlerinin seyri etkili olmaya devam edecektir. Kısa vadede gösterge tahvilin bileşik faizinde %10,50 direnç seviyesi olarak, 10 yıllık tahvil faizinde ise %11,20-%11,50 bandı öne çıkıyor.