TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoğu 26 Ağustos haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 132 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 42,5 milyar dolardan 41,6 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %62,59’dan %62,35 seviyesine geriledi. Bu oran son durumda ise %62,19 seviyesinde bulunuyor.
BIST 100 Endeksi Fitch’in Türkiye’nin kredi not görünümünü “durağan”dan “negatif”e indirmesi, TSK’nın Suriye’nin Cerablus Bölgesi’ne askeri hareket gerçekleştirmesiyle artan jeopolitik endişeler ve dolar kurunun yukarı yönlü hareketler sergilemesinin etkisiyle 77.500 desteğini aşağı yönde kırdı. Diğer yandan Fed üyelerinin son dönemde bu yıl için faiz artırımına yönelik yoğun mesajlar vermesi küresel risk alma iştahını sınırlamış durumda. BIST yabancı payının azalmaya devam etmesi endeksin seyri açısından olumsuz. İçeride jeopolitik ve siyasi belirsizlikler endekste zaman zaman aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Teknik olarak endekste 76.200’ün altında 75 bin ana destek olarak takip edilebilir. 77 bin ise direnç olarak öne çıkıyor.
p>
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 556 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 36,6 milyar dolardan 36,8 milyar dolara yükseldi. Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %23,7 (önceki: %23,5), repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %21,40 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %21,03). Fed’in gelecek toplantılarına ilişkin faiz artırım olasılık tahminleri artarken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseliş gösterdi. Buna paralel bu hafta gelişmekte olan ülke tahvil faizleri yukarı yönlü hareketler sergiledi. Yarın ABD’de açıklanacak olan istihdam verilerinin seyri Fed beklentilerini şekillendireceğinden gelişmekte olan ülke tahvil faizlerinde etkili olacaktır. Haftaya Pazartesi günü içeride açıklanacak olan enflasyonda yıllık bazda düşüş görmemiz halinde içeride tahvil-bono faizleri aşağı yönlü hareketler sergileyebilir. Olası bu durumda verim eğrisinin uzun tarafındaki tahvillerin daha olumlu etkilenmesini bekleriz. Kısa vadede gösterge tahvilin %9 civarında, 10 yıllık tahvilin ise %9,50 seviyesi üzerinde bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz.