Bugün Ocak ayı Merkezi Hükümet Bütçe Gerçekleşmesi verisi yayınlanacakken, Cuma günü Fitch Rating’in Türkiye’nin kredi notunu (BB-/negatif görünüm) güncellemesini yayınlaması bekleniyor. Öte yandan bu haftanın en önemli gelişmesi Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB PPK toplantısı olacak. Bu toplantıya ilişkin konsensüs beklenti herhangi bir faiz artışı gerçekleşmeyeceği yönünde olsa da anketlerde katılımcıların yaklaşık 1/3’ü 75/100 baz puan faiz artışı bekliyorlar. Keza, bizde kurum olarak 75 baz puan faiz artışı bekliyoruz.
TCMB Başkanı Naci Ağbal 5 Şubat’ta Reuters haber ajansına önemli bir röportaj vermişti. Zamanlama açısından değerlendirdiğimizde bu röportajın Çarşamba günü açıklanan Ocak enflasyon verisi ve Perşembe günü açıklanan TCMB’nin enflasyon değerlendirmesi üzerine ve 18 Şubat’ta gerçekleşecek PPK faiz kararı öncesinde geldiğini vurgulamak gerekiyor.
Ocak ayı enflasyon verisinin gösterdiği kısa vadede beklenenden güçlü talep ve maliyet enflasyonunu göz önüne aldığımızda, TCMB’nin, kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü sapma riskini göze almayacağı değerlendiriyoruz. Ayrıca, Sayın Naci Ağbal para politikasında piyasanın önünden gideceklerinin de mesajını da verdiğini gözlemliyoruz. Merkez Bankası tarafından “ilave faiz artışını” ihtimalinin geçtiğimiz haftalarda defalarca dile getirildiği ve hatta enflasyon verisi sonrası TCMB başkanının bu kadar detaylı bir basına röportaj verdiğini göz önüne alarak, 18 Şubat’ta 75 baz puan ilave faiz artışı bekliyoruz.
Sanayi, perakende satış hacmi ve sektörel ciro verileri (Aralık)
Sanayi üretimi Aralık’ta güçlü seyrine devam ederken, perakende satış hacmi Aralık’ta kayda değer daralma yaşadı. Öte yandan, hizmetler sektöründe kısıtlamalar yüzünden, inşaat sektöründe ise finansal koşullarda sıkılaşma sebebiyle ivme kaybı Aralık’ta hızlanarak devam etti.
- Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi Aralık’ta aylık bazda %1.3 artış gösterirken. Yıllık hacim artışı ise Aralık’ta %8.8, 4Ç20 tamamında ise %10 olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2020’nin tamamında üretimdeki artış 2019’a kıyasla %1.5 oldu.
- Mevsimlikten arındırılmış perakende satış hacmi Aralık’ta aylık bazda %4.1 düşüş gösterirken, yıllık bazda artış Kasım’da %12.3’ten Aralık’ta %0.6’ya geriledi. Öte yandan 4Ç20’nin tamamında yıllık artış %8 gibi yüksek bir büyüme rakamı olurken, 2020’nin tamamında satış hacmindeki artış 2019’a kıyasla %3.3 oldu.
- Hizmetler ciro endeksinin Aralık’da aylık %0.4 artış göstermesiyle beraber yıllık bazda %6 yükseliş gösterdi. Ancak, enflasyondan arındırılmış hizmet cirosunun yıllık bazda %16 civarında daralmış olabileceğini hesaplıyoruz.
- İnşaat sektörü cirosunun ise Aralık’da %3.7 daraldığını, bununla beraber yıllık bazda %6 artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Ancak, enflasyondan arındırılmış inşaat sektörü cirosunun yıllık bazda %19 oranında daraldığını hesaplıyoruz.
2020’nin son çeyreğinde GSYH’nin %5-6 büyüme göstermesi bekliyoruz. 2020’nin tamamında ise GSYH büyümenin %1.5’in üzerinde bir rakama ulaşması şaşırtıcı olmayacaktır. Hatta %2.0’ye yaklaşan bir rakam bile yakalayabilir. Keza, TCMB Başkanı yaptığı son açıklamalara göre büyüme rakamı 4Ç20 için %7-8, 2020’nin tamamı için ise %2.5’e ulaşabilir. 2021’in ilk çeyreğinde yıllık bazda büyüme %0-2 aralığına gerilese dahi, yılın 2. çeyreğinde baz etkisiyle %12-13 civarında bir büyüme rahatlıkla yakalanabileceğini düşünüyoruz.
Aralık Ödemeler Dengesi
Aralık’ta cari denge 3.2 milyar dolar açık verdi. Böylece 12 aylık birikimli cari açık Kasım’da 36.2 milyar dolar iken Aralık’ta 36.7 milyar dolara (GSYH’nin %5.0) yükseldi.
Sermaye akımlarına baktığımızda ise Aralık’ta 2.2 milyar dolarlık net Eurobond ihracı, 2.0 milyar dolarlık DİBS portföy girişi, şirketlerin kesiminin 1 milyar dolar civarında net borçlanması dikkat çekti. Ayrıca, yerleşiklerin yurtdışı mevduatlarındaki 3.3 milyar dolarlık çözülme finansman dengesine olumlu yansıdı. Sonuç olarak resmi rezervler Aralık’ta 6.7 milyar dolar artış göstermiş oldu.