BIST 100 Endeksi 9000 seviyesini aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde güçlenme eğilimi gösteriyordu. Ancak endeks ekim ayı vadesinin son günü olması ile volatil bir seyir izledi. Endeks 9000’in üzerinde gelen satışlarla birlikte 8850 desteğine doğru geri çekildi. Günü ise %1,6 düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksi aynı oranda değer kaybına uğradı. S&P’nin not artırımına yönelik beklentiler ile bugün BIST’te yukarı yönlü hareket görebiliriz. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini görebiliriz. 9000’in üzerinde endekste 9200 hedef direnç seviyesidir. 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Endeks bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. S&P’nin; Türkiye ile ilgili kredi not ve görünüm değerlendirmesi piyasaların takibinde olacak. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştirme olasılığını değerlendiriyoruz. S&P en son mayısta Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmişti. Kuruluş; not artırımı kararına yönelik olarak önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını ve cari açığın daralmasını, enflasyon ve dolarizasyonun azalmasını öngördüklerini değerlendirmişti. S&P yetkilisi en son eylül ayının sonunda Türkiye’nin yeni bir not artışı daha alması beklendiğini, net rezervlerdeki iyileşmenin ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu, not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı bulunduğunu açıklamıştı. Kuruluş ayrıca Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin önemli gelişme olduğunu, TCMB’nin faiz politikasına da bakacaklarını belirtmişti. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, S&P ve Moody’s bu yıl genelinde not artırım yönünde karar alırken, son durumda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerliyor. S&P’nin bu gece Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştireceğini değerlendiriyoruz. Yurt dışı gelişmelerde; ABD’de Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) açıklandı. Yıllık manşet PCE beklentiler paralelinde %2,2’den %2,1’e geriledi. Çekirdek PCE %2,6’ya düşüş tahminlerin aksine %2,7’de değişim göstermedi. Bugün istihdam verilerinin seyri takip edilecek. Tarım dışı istihdamın Ekim’de 113 bin kişi artması, işsizlik oranının %4,1’de kalması, aylık ücret artışlarının %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, yaz aylarında soğuma gösteren iş gücü piyasasına dair veriler Eylül ayında toparlanma göstermişti. Verilerin ekimde da olumlu bir seyir izlemesi ABD’de büyümenin istihdam piyasası kanalından destek bulması için öne çıkıyor.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9000’in üzerinde güç kaybeden endeks 8850 desteğinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. 9000 yeniden direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli. Endekste 8700 ana destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %43,00, 10 yıllık tahvil faizi ise %30,50 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yaşanan geri çekilmenin ardından yeniden yükseliyor. Gösterge tahvil faizinde %43,60, 10 yıllık tahvilde %31,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Dolar kuru 34,20-34,30 bandının üst tarafında yukarı yönlü harekette bulunuyor. Kurda 34,30 önemli direnç olarak korunuyor. 34,30’un üzerinde sonraki direnç 34,40 seviyesine işaret ediyor. 34,20 ise kısa vadeli destek konumunda. Kur ara ara 34,20’nin altına geri çekilse de kalıcı olmakta zorlanıyor...
EUR/USD:Parite ABD’de açıklanan PCE verilerinin ardından 1,08-1,09 bandında yukarı tepki gösteriyor. Bugünkü tarım dışı istihdam verisi etkili olacaktır. 1,0840’ın üzerinde kaldığı sürece yükseliş 1,09 direncine doğru devam edebilir. 1,08 ara, destek konumunda iken, 1,0760 ise kısa vadeli dip seviye olarak takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.