Gündem/Beklentiler:S&P Türkiye’nin notunu arttırdı, endekste 10.300’ün aşılması önemli…

6.5.2024 05:15

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, not görünümünü pozitif olarak korudu. Böylece kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına işaret ediyor. Kuruluş; Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini, gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşü öngördüğünü belirtti. Cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise; S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümlerinin not artışlarının devamının habercisi olduğunu değerlendirdi. İçeride Nisan’da aylık enflasyon %3,18 gerçekleşirken, yıllık enflasyon %68,50’den %69,8 seviyesine yükseldi. TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörürken, yıl sonu enflasyon tahmini %36’da bulunuyor. BIST 100 Endeksi ise sıkışma hareketini yukarı tamamlaması sonrasında geçtiğimiz hafta 10.000 seviyesinin üzerinde yükseliş gösterdi. Endeks S&P’den not artırım beklentileri ile yükselen trendde rekor tazeleme eğilimi sergiledi. Böylece endeks haftalık bazda %3,6, bankacılık endeksi %1,8 değer kazandı. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endeks bugün S&P’nin not artırımı sonrasında güne olumlu bir başlangıç yapabilir. Ancak seansın açılması sonrasındaki işlemlerde beklentinin satılması ile kâr realizasyonlarının geldiğini görebiliriz. Dolayısıyla da güçlü performans sonrasında endekste bugün ve önümüzdeki günlerde kısa vadeli düzeltmenin gerçekleşme riskini göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyoruz. Olası geri çekilmelere kâr realizasyonlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede 10.300’ün üzerinde 10.400 ve 10.500 hedef dirençler olarak izlenebilir. 10.200 ara, 10.000 ise ana destek konumunda. 10.000 desteği kısa vadeli olumlu görünüm açısından öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı istihdam verileri beklentilerin altında açıklandı. Tarım dışı istihdam aylık 243 bin beklenirken, 175 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %3,8’den %3,9’a yükseldi. Aylık ücret artışları ise %0,2 gerçekleşti. ISM hizmet endeksi yükseliş beklentilerine karşın 51,4’ten daralma bölgesinin altına 49,4’e geriledi. Böylece Fed’den faiz indirim ihtimali %63’ten %78 seviyesine yükseldi. Haftanın gündeminde; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, İngiltere MB faiz kararı, Cuma günü içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı öne çıkıyor. 

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.300 direncine doğru yönelen endeks rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 10.300’ün üzerinde 10.400 ve 10.500 hedef dirençler olarak takip edilebilir. 10.200 destek haline gelirken, 10.000 ana destek konumunda. 10.000’in kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Gün içerisinde dalgalı bir seyir görebiliriz…

  • TL Bonolar:İçeride kısa vadeli tahvil faizleri Cuma günü geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %44,80, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,90 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri hafif geri çekilme eğilimi gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %45,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak izlenebilir…

  • USD/TL:Dolar endeksinin geri çekilmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin seyri açısından pozitif. Dolar kuru geçtiğimiz haftadan itibaren hafif gevşeme eğilimi gösteriyor. Bu sabah kur 32,30 seviyesi civarında görünüm sergiliyor. Kurda 32,20 ara, 32,00 ise ana destek olarak takip edilebilir. 32,40 ve 32,50 direnç konumunda. Kurda 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor…

  • EUR/USD:Parite ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1,08 direncine yöneldi. Parite son durumda 1,07-1,08 bandında kısa vadeli güçlü görünüm sergiliyor. 1,08 direncinin üzeri yükselişin devam etmesi için öne çıkıyor. 1,07 ilk planda destek olarak izlenebilir…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top