Moody's'ten yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi. Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü durağan olarak değerlendiriyor. Ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih verilmesi, kesin güncelleme yapılacağı anlamına gelmez iken, geçtiğimiz haftanın sonuna doğru görünümde yukarı revizyona ve not artırımına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlanmıştı. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz haftanın başından itibaren sert satış baskısı altında kalırken önemli desteklerinin altına geri çekilmişti. Endeks 7500 desteğine doğru alçalan trendde görünüm sergiledi. Yaşanan satış baskısının ardından endeks küresel çaptaki olumlu havanın etkisiyle toparlanma eğilimi içerisine girdi. BIST 100 özellikle de bankacılık endeksinin desteği ile yeniden 8000 direncine yöneldi. TR CDS ise Şubat 2021’den bu yana en düşüğüne gerilerken, Moody’s’in değerlendirmesine yönelik olumlu beklentiler ile BIST’te alımların ileri taşındığını söyleyebiliriz. 7800’ün üzeri ile alçalan kanalı yukarı tamamlayan endekste kısa vadeli görünüm olumlu hale gelmişti. Cuma günü ise endeks günü %2,3 yükselişle tamamladı. Ancak Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle daha öncesinde alınan pozisyonlarda haftanın başında kar satışlarının geldiğini görebiliriz. Buna paralel bugün BIST’te aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Olası geri çekilmelerde 7800 destek konumunda; bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 7700 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. 8000 hedef direncine ulaşan endekste bu seviyenin üzeri yükselişin devamı adına izlenebilir. Bu durumda 8100 ve 8200 sonraki dirençler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 9276 seviyesi destek, 9607 tarihi zirve ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek orta vadeli programın, ülkemize yönelik yatırım iştahının canlanmasına ve uluslararası yatırımların artmasına önemli katkılarda bulunacağını belirtti. Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını bunun yanı sıra faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını belirtmişti. Fed’in kararındaki verdiği mesajlar ile küresel risk iştahı korunurken, bölge borsaları da güçlü seyir izliyor. Ancak New York Fed Başkanı Williams, Fed gevşemesine ilişkin yaptığı değerlendirmede Mart’ta faiz oranlarını düşürmeyi düşünmenin erken olduğunu belirtti. Haftanın gündeminde; yarın Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı, Perşembe günü ABD’de 3Ç nihai büyüme verisi açıklanacak. TCMB’nin faiz kararı önemli olacak. Son durumda %40 olan politika faiz oranının %42,50’ye yükseltilmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim harcamaları/ kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Özellikle de Fed’in gelecek yıl için faiz politikası kapsamında PCE yakından takip edilecek.
BIST100:Moody’s’in beklentilerin aksine değerlendirmede bulunmaması nedeniyle endekste aşağı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 7800’ün üzerinde yükseliş ile kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlayan endeks 8000 direncine yönelmişti. 7800’ün üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 8000’ün üzeri ise 8100 ve 8200 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. 7700 desteği mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir...
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %38’in, 10 yıllık tahvil faizi %26’nın altına geri çekildi. ABD tahvil faizleri politika faiz oranı beklentisinde gerçekleştirdiği aşağı yönlü revizyon ile son yedi ayın en düşük seviyelerine geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %38,00, 10 yıllık tahvilde %26,70 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar kuru Fed’in açıklamaları sonrasında dolar endeksindeki geri çekilme ile 29,00 seviyesinin altını test etti. Ancak kur yeniden 29,00 seviyesinin üzerine yükseliş sergiledi. 28,90 ve 28,80 destek, 29,00’un üzerinde 29,10 direnç olarak takip edilebilir…
EUR/USD:Fed’in faiz indirimine yönelik açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybederken, parite ECB’nin parasal gevşemeyi tartışmadıklarını açıklamasıyla 1,10 direncine yükselmişti. Ancak paritede 1,10-1,1020 bölgesinde mevcut olan güçlü direncine takıldı. Bu aralık direnç olarak korunuyor. 1,09 ve devamında 1,08 destekler olarak izlenebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.