BIST 100 Endeksi özellikle de Japonya borsasında %13’e varan düşüşün ardından Asya tarafında zayıflığın etkisiyle haftaya %6,7 oranında sert değer kaybı ile başladı. Endeks açılış sonrası işlemlerde 9733 seviyesini test ederken, iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algıdan ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi bölge borsalarında sert aşağı yönlü hareketlere neden oldu. Bu gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklardan risksiz varlıklara olan eğilim artarken, tahvil piyasasına olan talep yükseldi. ABD’de ISM hizmet endeksinin son sekiz ayın en düşük seviyesine geri çekilmesinin yanı sıra, istihdam verileri soğumaya işaret etti. ABD’de son dönemde zayıflayan bazı veriler Fed’den bu yılın geri kalanı için faiz indirim sayısı ve oranının artmasına neden oldu. Eylül ayı için 50 baz puan indirim beklentileri ile yılın kalan toplantıları için toplamda bir puanlık indirim tahminleri oluşmuş durumda. Her ne kadar parasal gevşeme beklentileri yükselse de, büyümeye öncü verilerin zayıf gelmesi resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Öte yandan, İsrail-İran arasındaki gerginliğin artmasına yönelik riskler de küresel borsalarda satış baskısının gerçekleşmesine yol açtı. BIST’in de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da endeks dün %5,5, bankacılık endeksi %5,6 oranında düşüş gösterdi. Endeksin kısa vadede 9730 ana desteğinin üzerinde kalması dip oluşumunun gerçekleşmesi ve tepki alımlarının ileri taşınması için önemli. Bu sabah yurtdışı borsalar yukarı tepki çabası gösterdiğinden BIST’te sert satışından ardından yukarı yönlü hareket görebiliriz. 9730 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade fırsatları değerlendirilebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım denenebilir görüşündeyiz. 9730’un mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilmesi gerektiğini belirtelim. 10.000 ve 10.120 hedef dirençler olarak izlenebilir. Öte yandan içeride Temmuz ayı aylık enflasyon oranı %3,5 olan beklentilerin altında %3,2 oranında açıklandı. Yıllık enflasyon %71,6’dan %61,8 seviyesine geriledi. TCMB son toplantı metninde; Haziran’da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini, öncü göstergelerin Temmuz’da aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini değerlendirdi. TCMB, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörüyor. Son durumda yıl sonu enflasyon tahmini %38 olan TCMB’nin Perşembe günkü enflasyon raporunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yönlü yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endeks sert aşağı yönlü hareketle 9800 seviyesinin altına geri çekildi. Bu sabah küresel borsalar hafif toparlanma gösteriyor. Endekste 10.000 ve 10.120 dirençler haline geldi. 9800 ve 9730 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endekste 9730 desteğinin üzeri tepki alımlarının gelmesi için önemli. Bu seviye destek ve stop loss olmak üzere trade amaçlı alım fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %42,30, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,20 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri bu yılın en düşük seviyelerine geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:Küresel risk iştahının düşmesine bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin geneli zayıflama eğilimi gösteriyor. TL de benzer bir seyir izlerken, dolar kuru 33,40 direncinin üzerini test etti. Kurda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 33,40 ve 33,50 dirençler olarak takip edilebilir. 32,20 ve 33,00 destek seviyeleri konumunda…
EUR/USD:Parite ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında sert hareketle 1,09 direncinin üzerine yükseldi. Böylece paritede kısa vadeli görünüm güçlendi. Parite önceki zirve olan 1,0950 direncinin de üzerine yöneldi. Paritenin bu seviyenin üzerinde tutunması son bir yıllık alçalan trendin üzerinde kalması için önemli. Bu durumda 1,10 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 1,0950’nin altında ise 1,09 destek seviyesidir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.