Gündem/Beklentiler:Endekste yükselen trendde güçlü seyir devam ediyor…

14.3.2025 04:37

BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 10.700 direncinin üzerine yükseldi. Böylece endeks Ağustos 2024’ten bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Hafta içerisinde 10.400 seviyesi civarından bulduğu destek ile bayrak formasyonunda oluşum gösterdi. Endeks destek ve direnç bölgeleri arasında bayrak formasyonu içerisinde seyir izlerken, gelen alımlarla birlikte bu oluşumu yukarı tamamladı. Dolayısıyla endeks 10.700 direncinin üzerine yukarı yönlü ataklarda bulundu. Endeks günü %1,4, bankacılık endeksi ise %0,29 oranında yükselişle tamamladı. Endekste Ağustos 2024’ten bu yana oluşan orta vadeli ters omuz baş omuz (TOBO) formasyon oluşumu bulunuyor. 10.200 olan formasyonun boyun çizgisini geçtiğimiz hafta aşan endekste bu seviyenin üzerinde orta vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin bu formasyonun orta vadeli olarak oluşumunu gerçekleştirdiğini belirtelim. Önümüzdeki dönemde içeride ve dışarıda belirgin siyasi/ekonomik olumsuz bir haber-gelişme olmadığı takdirde endekste teknik olarak TOBO’da baş ve boyun çizgisinin mesafesi kadar yükseliş potansiyelinin bulunduğunu ifade edelim. Bu potansiyel mesafenin teknik olarak orta vadeli 12.000 seviyesi civarına denk geldiğini belirtebiliriz. Kısa vadede ise 10.700’ün üzerinde 10.880 direncine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün üzerinde ise olumlu görünüm ile mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 16.400 desteğinde kısa vadeli görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. 16.670 direncinin aşılması yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. TCMB 250 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdiği Mart toplantısının özetlerini yayımladı. TCMB hizmet sektöründe hakim olan fiyatlama davranışının önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir zamana yayılmasına neden olduğuna işaret ederken, hizmet enflasyonunun mallara göre yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. TCMB aylık bazda kira enflasyonunun, sözleşme yenileme oranındaki mevsimsel düşüşün yanı sıra sözleşmelerdeki artış oranının yavaşlamasıyla %5,24’e gerilemekle birlikte yüksek seyrettiğini değerlendirdi. TCMB’nin verilerine göre; 28 Şubat haftasında 108 milyon dolar hisse satan yurtdışı yerleşikler 7 Mart haftasında 216 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancılar 28 Şubat haftasında 53,5 milyon dolarlık tahvil alımının ardından üç hafta sonra 7 Mart haftasında 159 milyon dolarlık tahvil sattı. Brüt rezervler 7 Mart haftasında 165,4 milyar dolardan 169,9 milyar dolara ulaştı. Swap hariç net rezervler de aynı dönemde 60,7 milyar dolardan 65,8 milyar dolara yükseldi. ABD'de ise tüketici enflasyonunun ardından üretici enflasyonunda da piyasa beklentilerin altında veriler kaydedildi. Yıllık manşet ÜFE %3,5’ten %3,2, çekirdek ÜFE ise %3,6’dan %3,4 seviyesine geriledi. Diğer yandan; ABD’de tarife ile ilgili gelişmeler yaşanırken, konu gündemdeki ağırlığını koruyor. 

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Bayrak formasyonunu yukarı tamamlayan endekste kısa vadeli yükselen trenddeki hareket devam ediyor. 10.700’ü aşan endeks bu seviyenin üzerinde 10.880 direncine doğru yükseliş gösterebilir. 10.600 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün korunması ile mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir…

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri dün hafif yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %38,10, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,75 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yukarı yönlü tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %39,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

  • USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Dolar kurunun 36,70 direncinin üzerine yükseliş göstermesi ile birlikte TL’nin son dönemde ara ara gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. 36,60 destek haline gelirken, 36,70’in üzerinde ise 36,80 direnç olarak izlenebilir…

  • EUR/USD:ECB’nin faiz indirim döngüsünün sona erdiğinin mesajını vermesi ve ABD’de beklentilerin altına açıklanan veriler ile 1,0940 direncine yönelen parite güç kaybına uğradı. Buna paralel parite 1,08 desteğine doğru yönelim gösterdi. 1,0850’nin üzeri yeniden 1,09 ve 1,0940 dirençlerine yönelim gösterdi. 1,08 desteğinin üzerinde genel görünüm olumlu. 1,0940 önceki zirve olduğundan paritenin bu seviyeyi aşmasının önemli olduğunu belirtelim…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top