BIST 100 Endeksi’nde bayram tatili öncesinde Şubat ayı itibariyle üstte tepe seviyeleri aşağıda ise dipleri birleştirdiğimizde üçgen şeklinde sıkışma formasyonu bulunuyordu. Endeks sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında yükselen trendine başlarken, 9814 ile tarihi zirvesini ileri taşıdı. Buna göre son dört işlem gününde %9,7, bankacılık endeksi ise %13 değer kazandı. Üçgen formasyonun üzerine yönelim ile yeni bir yükselen trendin başlaması, önümüzdeki dönemde/aylarda yükseliş eğiliminin formasyon direk uzunluğu kadar devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak İran-İsrail arasında jeopolitik gerilimin yanı sıra son dönemdeki belirgin olumlu performansı sonrasında endeks tatilin ardından kısa vadede ara ara kâr realizasyonları ile karşılaşabilir. Gün içinde temkinli olunabilir. 9600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 9800’ün üzerinde kalındığı sürece 9900 ve 10.000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9600’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde ise orta vadeli formasyonun aşılması sonrasında görünüm güçlü. Bankacılık endeksinde 12.400 destek, 12.960 dirençler olarak takip edilebilir. Geçtiğimiz hafta yurtdışı gelişmelere değinecek olursak, ABD’de Mart’ta enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Manşet yıllık enflasyon %3,2’den %3,5’e yükselirken, çekirdek enflasyon ise %3,8’de sabit kaldı. Böylece çekirdek enflasyon üçüncü ayında da beklentileri aşmış oldu. Fed toplantı tutanaklarında yetkililer yüksek enflasyonun kalıcılığı konusundaki belirsizliklere işaret ederken, son verilerin enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye indiğine dair güveni artırmadığını dile getirdi. ABD’de yıllık ÜFE ise %1,6’dan %2,1’e yükseldi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen istihdam verilerinin ardından enflasyon rakamlarının da benzer şekilde açıklanması ile Fed’den bu yıl için faiz indirim beklentileri aşağı geliyor. Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in Mayıs toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimine gitme ihtimali Haziran için %20'ye geriledi. Fed'in faiz indirimlerine Temmuz’da başlama ihtimali %29, Eylül’de başlama ihtimali ise %45 oldu. Fed’in bu yıl 75 baz puanlık faiz indirim tahmini bulunurken, Fed swap fiyatlamalarında bu yıl için politika faizinde indirim beklentisi 60 baz puan oldu. Bu gelişmelere ABD tahvil faizleri yukarı tepki verdi, dolar ise küresel çapta güç kazandı. ECB ise üç temel faizinde beklentilere paralel değişikliğe gitmedi ve Başkan Lagarde faizleri düşürme kararı almak için enflasyonun %2'ye inmesini beklemeyeceklerini açıkladı. Lagarde, Haziran’da bütün verilerin enflasyonun kalıcı bir şekilde hedefe döneceği beklentisini teyit edip etmediğine bakacaklarını, güvenlerinin artması halinde uygun kararı vereceklerini ifade etti. Haftanın ajandasında; ABD’de bilanço sezonu, yarın Fed Başkanı Powell’ın konuşması Çarşamba günü içeride cari işlemler dengesi öne çıkıyor.
BIST100:Endekste hafif alıcılı bir başlangıç bekliyoruz. 9849 seviyesine yönelen endeks yeni rekor denemelerinde bulundu. Endeks kısa vadeli yükselen trendde güçlü seyir izliyor. 9600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 9800’ün üzerinde ise 9900 ve 10.000 hedef dirençler olarak izlenebilir. 9600 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride uzun vadeli tahvil faizleri tatil öncesi yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %43,60, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,20 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri enflasyon verilerinin ardından yükseliş eğilimi sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %44,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar kuru tatil öncesinde 32,00’nin altını test etse de bu seviyenin üzerinde kalma eğilimine devam ediyor. Kur 32,00’nin üzerinde yeniden yukarı yönlü baskı altında. 32,20 ilk planda destek, 32,50 ve 32,60 dirençler konumunda…
EUR/USD:Parite beklentilerin üzerinde açıklanan ABD enflasyon verileri ile 1,07 olan ana desteğinin altına geri çekildi. Böylece parite son beş ayın en düşük seviyelerine düşüş göstermiş oldu. Paritede kısa vadeli görünüm zayıfladı. 1,07 direnç haline geldi. 1,06 ise ilk planda destek olarak izlenebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.