BIST 100 Endeksi 11.000 direncine yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ederken, 10.700 ana desteğine geri çekilmişti. Endeks bu seviyeden gelen tepki alımları ile tekrardan yönünü yukarı çevirdi ve kısa vadeli alçalan trendinin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks 11.000 olan ana direncinin üzerine yönelim ile günü %2,6 yükselişle tamamladı. BIST 100’ün yukarı yönlü hareketine öncülük eden bankacılık endeksi ise %4,6 değer kazandı. Endekste 10.700’ün aynı zamanda üçgen formasyonun üzerinde kalması için önemli bir seviye olduğunu belirtelim. Endeks 10.700 ile bu üçgen sıkışmanın üzerinde kısa vadeli yükselen trendine başlamış oldu. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükselişin devamına işaret ediyor. Kısa vadede 11.088 olan tarihi zirvesinin aşılması ile 11.200 olan sonraki direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.800’ün üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Daha uzun vadede ise üçgen formasyonunun üzerinde kalması ile birlikte bu oluşumun gereği olarak endekste önümüzdeki dönemde 12.000’e doğru yükselişin devamını bekleriz. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın trend direnci 16.000’de bulunuyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması ile yeni bir yükselen trendin başladığını ve yukarı yönlü hareketin ileri taşındığını görebiliriz. 15.000 desteğinin üzerinde ise görünüm olumlu. 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesinin BIST’in performansı açısından olumlu olduğunu belirtelim. Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, dezenflasyon döneminin başında olunduğunu, enflasyonla mücadelede en zorunun geride kaldığını ve program çalıştığını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan yatırımcı toplantısında enflasyon göstergelerinin çekirdek enflasyon tarafında düşüşe işaret ettiğini, sıkı para politikası duruşunun sürdüğünü, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini belirtti. Yurtdışı yerleşikler gri listeden çıkış sonrası daha belirgin portföy girişi gerçekleştirdi. Yabancılar geçen hafta 10 Mayıs haftasından sonra ilk kez alıma geçerken 156,4 milyon dolarlık hisse senedi girişi oldu. Yurtdışı yerleşikler, 5 Temmuz haftasında 1,48 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı. Böylece yabancılar yaklaşık son 1,5 ayın en güçlü DİBS alımını gerçekleştirirken, yılbaşından bu yana toplam DİBS alımları 9,61 milyar dolara yükseldi. ABD’de Haziran ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklandı. Enflasyonda aylık bazda %0,1 ile Mayıs 2020’den bu yana ilk kez negatif oran görüldü. Yıllık manşet enflasyon %3,3’ten %3’e, çekirdek enflasyon %3,4’ten %3,3’e geriledi. Rakamlar önceki aylarda olduğu gibi enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Verilerin ardından Eylül ayına dair faiz indirim olasılığı %73’ten %89 civarına yükseldi.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 11.000 olan ana direncinin üzerine yükselen endeks kısa vadeli alçalan trendini yukarı tamamladı. Endekste üçgen formasyonun üzerinde güçlü seyir devam ediyor. 11.088 tarihi zirve ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 11.200 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.800 ise destek haline geldi; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Kısa vadeli tahvil faizleri yükselirken, uzun vadeliler geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %40,55, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,70 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri enflasyon verileri sonrasında düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
USD/TL:33,00 olan psikolojik direnç seviyesine doğru yönelen dolar kuru yeniden güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da kurda 33,00 seviyesi direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin altında kalınması yükseliş baskısının ileri taşınmaması için önemli. 32,50 ise ana olarak takip edilebilir. Kurda geri çekilme eğiliminin gerçekleşmesi için bu destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor…
EUR/USD:Parite ABD’de düşüş gösteren enflasyon verileri ile 1,09 direncine yöneldi. Parite 1,08-1,09 bandında seyir izliyor. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. 1,08 seviyesi geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan trend direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da 1,09 direncinin üzeri uzun vadeli görümün güçlenmesi adına takip edilebilir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.