Kredi derecelendirme kuruluşlarından yeni politika dönem ile ilgili olumlu açıklamalar gelmeye devam ediyor. Moody's Türkiye'nin geleneksel ekonomi politikalarına dönüşünün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğine yönelik mesaj verdi. Geçtiğimiz haftalarda Moody’s ortodoks politikaların devam etmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceğini belirtmişti. Son yayımladığı makro ekonomik görünüm raporunda Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme beklentilerini yukarı revize etmişti. Gözler Fitch’in bugünkü kararına çevrilmiş durumda. Fitch’in Türkiye’nin notuna ve/veya görünümüne dair yükseltici bir revizyon yapıp yapmayacağı takip edilecek. Piyasalarda genel beklenti negatif olan not görünümünde iyileştirme yapacağı yönünde. Olası bir şekilde notta ve/veya görünümde artırım yapılması, makro ekonomik görünüme dair olumlu açıklamalar TL varlıklara pozitif yansıyabilir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın OVP ile ilgili olarak yerli ve yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda fiyat istikrarına yönelik mesajlar verildi. Toplantıda Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Orta Vadeli Program (OVP) desteğinin tam olduğunu belirtti. Hatırlanacağı üzere; programda enflasyonun bu yılın sonunda %65,0 olacağı tahmin edilirken, 2024 yılı sonunda %33,0 olacağı öngörüldü. OVP'deki GSYH büyüme tahminlerine baktığımızda, ekonominin 2023 yılında %4,4, 2024 yılında %4,0 oranında büyüyeceği öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonu artıran unsurların ortadan kaldırılacağını ve ekonomik büyümeden taviz vermeyeceklerini açıklamıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye indireceklerini ver cari dengeyi iyileştireceklerini belirtmişti. Önümüzdeki dönemde TCMB’nin sıkı para politikasının büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisi, makro ekonomik taraftaki denge takip edilecek. Hafta içerisinde verilerin açıklanması sonrasında enflasyon fiyatlamasının yanı sıra kredi derecelendirme kuruluşlarının yapıcı söylemleri, Fitch’ten not veya görünüme dair iyileştirme yönünde beklentiler, bürokratik tarafta enflasyonun düşürülmesine yönelik kararlı mesajların verilmesi, yabancıların Türkiye’ye yönelik ilgisinin artması gibi faktörler BIST’in yükselmesini sağlıyor. Diğer yandan geçen hafta KKM’nin büyüklüğü azalırken, aynı zamanda yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında da düşüş gerçekleşti. BIST 100, yükselen trendde yeni rekor denemelerinde bulunuyor. 8100 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeks bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 8400 ve 8500 dirençlerine doğru yükselme potansiyeli bulunuyor. 8200 ve 8100 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endeksin 8100 desteğinin üzerindeki hareketine devam etmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan trade fırsatlarının değerlendirilmesini uygun bulduğumuzu belirtelim.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 8300 direncinin üzerine yükselen endeks zirve tazeledi. 8100 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 8400 ve 8500 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 8200 ve 8100 destekler olup, 8100 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz…
TL Bonolar:İçeride kısa vadeli tahvil faizleri hafif geri çekildi. Gösterge tahvil faizi haftanın ilk üç gününde 200 baz puanın üzerinde yükselmişti. ABD tahvil faizleri ise yukarı tepki hareketine devam ediyor. Gösterge tahvil faizinde %24,20, 10 yıllık tahvilde %22 destek seviyeleri olarak takip edilebilir...
USD/TL:Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar kuru son dönemde 26,80 civarında sakin bir seyir izliyor. 26,80’nin üzerinde 27,00 seviyesi direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin son faiz artırım kararı öncesinde kurun 27,00 seviyesinin üzerinde hareket ettiğini belirtelim. 26,50 destek olarak takip edilebilir…
EUR/USD:Paritede dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf seyir sürüyor. 1,07 desteğinin üzerinde kalma çabası gösterirken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,07 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına yönelim halinde 1,0635 seviyesi ana destek olarak takip edilebilir. 1,08 ise direnç olarak korunuyor…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.