BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak 9600-9850 bandında üçgen formasyon şeklinde sıkışma gösterdi. Endeks haftanın genelinde bu bandın üst tarafına doğru yükselişlerde kâr satışları ile karşılaştı. Ancak endeks geri çekilmelerde destek bulma çabası ile güç topladı ve Cuma günü 9850 olan tarihi zirvesinin üzerine yönelerek yeni rekor denemesinde bulundu. Endeks 10.000 olan ana direnç seviyesine doğru yükseliş sonrasında günü 9916 seviyesinde %2,1 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %3,4 oranında yükselişle BIST 100’ün yukarı yönlü seyrine öncülük etti. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste önümüzdeki dönemde yeniden ara ara kâr realizasyonları ile geri çekilmeler, düzeltme hareketleri görülebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Kısa vadede ise endeks ilk etapta 10.000 direncini hedefliyor. Endekste bu direncin aşılması üçgen formasyonun yukarı tamamlanması ve yeni bir yükselen trendin başlaması için önemli. Bu durumda 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9850 bir önceki tarihi zirve artık destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9850’nin üzerinde ek alım yapılabilir görüşündeyiz. 9600 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu, mevcut trade pozisyonları için takip edilebilir. Bankacılık endeksinde ise güçlü görünüm korunuyor. 12.400 desteği üzerinde görünüm olumlu. 13.442 direncinin aşılması ile yükseliş devam edebilir. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile bu hafta içerisinde BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Mart’ta kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilerin üzerinde açıklandı. Manşet yıllık PCE %2,5’ten %2,7’ye yükselirken, çekirdek PCE ise %2,8’de sabit kaldı. Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlar bekleniyor. Fed’in politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bırakması bekleniyor. ABD’de son dönemde enflasyon, istihdam rakamları beklentilerin üzerinde açıklanırken, bu durum Fed’den faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu. Fed Başkanı Powell son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğini açıklamıştı. Diğer yandan Cuma günü içeride enflasyon, ABD’de tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. İçeride yıllık enflasyon son durumda %68,5 seviyesinde iken, TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını bekliyor. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %36 seviyesinde bulunuyor.
BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9850 olan tarihi zirvesinin üzerine yönelen endeks yeni rekor denemesinde bulundu. Endekste güçlü görünüm korunuyor. 9850 destek haline geldi; bu seviyenin üzerinde yön yukarı görünüyor. 10.000 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Bu seviyenin üzerinde sonraki direnç 10.100 ve 10.200 seviyelerinde bulunuyor. Trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz...
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz artırımı gerçekleştirmemesi ile geri çekildi. Gösterge tahvil faizi %44,70, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,10 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri bant içerisinde yukarı yönlü tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizinde %45,70, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru TCMB’nin toplantısı sonrasında karara bağlı olarak belirgin değişim göstermedi. Kur 32,50-32,60 bandı dahilinde hareket sergiliyor. Kurda 32,40 ve 32,30 seviyeleri destek, 32,60 ve 32,70 direnç konumunda…
EUR/USD:Parite ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan PCE verileri ile 1,07 seviyesinin altına geri çekildi. Paritede 1,0670 ara destek olarak takip edilebilir; bu seviye kısa vadeli yukarı yönlü eğilimin korunması ve 1,08 direncine yönelim için öne çıkıyor. Aksi halde 1,06 ana destek konumunda. Fed’in toplantı kararı ve bu haftaki ABD istihdam verileri etkili olacaktır…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.