Çatışmaların devam ettiği İsrail-Filistin hattında kurumlar ve sivil insanlar bombaların hedefi oluyor. İsrail ordusu, Gazze'deki okul, caminin ardından geçtiğimiz hafta hastaneyi ve kiliseyi vurmuştu. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı borsaların performansına olumsuz yansıyor. Ancak BIST’in artan jeopolitik riskler ile en fazla olumsuz etkilenen borsalarda başta olduğunu söyleyebiliriz. Endeks Cuma günü 7644 olan önceki dip seviyesini de aşağı kırdı ve 7500 desteğinin de altını test etti. Endeks %3,3 oranında düşüş gösterdi. Böylece aşağı yönlü trendde hareket ederken, endeksin hafta boyunca değer kaybı %7,4’ye ulaştı. Düşüş hareketinin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Teknik göstergelere baktığımızda, geri çekilmenin ardından hisselerin aşırı satım bölgelerine ulaştığını söyleyebiliriz. ABD basının konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberlerde, ABD hükümetinin İsrail'e daha fazla rehinenin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması amacıyla Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi. Endekste ve hisselerdeki belirgin düşüşün ardından haftanın ilk işlem gününde tepki çabası görebiliriz. Artık BIST’te toparlanma eğilimi belirebilir. Endekste yukarı yönlü hareketin ileri taşınması için ilk etapta 7644 direncinin aşılması gerekiyor. Sonraki direnç ise 7800’de bulunuyor. 7400 destek olarak izlenebilir. Endekste 7400 stop loss olmak üzere trade fırsatları değerlendirilebilir. 7644 direncinin aşılması halinde ise trade amaçlı ek alım yapılabilir düşüncesindeyiz. Ancak BIST açısından jeopolitik gelişmelere çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü, düşük tutmakta fayda olduğunu belirtelim. Olası haber akışına karşı temkinli olunması gerektiği konusundaki görüşümüzü tekrarlamış olalım. BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını belirtirken, yurtdışından önemli bir finansman imkanı sağlanacaktır şeklinde açıklama yaptı. Ticaret ortaklarının zayıf büyümesi, uzun süre yüksek seviyede kalacak küresel faizler, artan enerji fiyatları ile güçlü doların karşılaştıkları küresel zorluklar olduğuna işaret eden Şimşek, enflasyonla mücadelenin ise en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı. Haftanın ajandasında; yarın Euro Bölgesi ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri, Perşembe günü TCMB ve ECB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler/tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Hafta içerisinde Fed ve ECB başkanlarının konuşmaları takip edilecek. İçeride ise 3Ç bilanço dönemi kapsamında şirketlerin finansal sonuçları hareketliliğe neden olacaktır.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 7644 olan ana desteğini aşağı kıran endeks 7500 desteğinin de altını test etti. 7644 artık direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri 7800 direncine tepki açısından öne çıkıyor. 7400 ise destek olarak izlenebilir. 7400 destek ve stop loss olmak üzere trade fırsatları değerlendirilebilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %30’un üzerine yönelirken,10 yıllık tahvil faizi ise %28’in altına geriledi. ABD tahvil faizleri yaşanan yükseliş sonrasında yeniden geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %31,00, 10 yıllık tahvilde %28,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Bugün ve yarın Hazine ihaleleri takip edilecek…
USD/TL:Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif değer kaybederken, TL de benzer seyir izliyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı altında; 28,00 direncinin üzerine yönelim gösteriyor. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. Kurun 28,00’in üzerinde kalıcı olup, olmayacağı önemli olacak. 28,15 sonraki direnç konumunda. 27,80 destek seviyeleridir…
EUR/USD:Parite 1,05’e geri çekilme sonrasında bu seviyeden yukarı tepki gösteriyor. Paritede son dönemde bu desteğin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 1,06 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Sonrası direnç seviyesi 1,0640’a işaret ediyor. 1,05 ara, devamında 1,0450 ana destek seviyesidir…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.